ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΑΠΕΕΠ: Πλεονασματικός κατά 165,41 εκατ. ευρώ ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ

ΔΑΠΕΕΠ: Πλεονασματικός κατά 165,41 εκατ. ευρώ ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ
Unsplash

Θετικό υπόλοιπο 165,41 εκατ. ευρώ για το 2021 προβλέπει για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το δελτίο του για τον Απρίλιο, η υψηλή Οριακή Τιμή Συστήματος (τιμή αγοράς) και η αυξημένη τιμή δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες αποτελούν δυο από τα κύρια μεγέθη που επηρεάζουν τις συνιστώσες των εσόδων του ΕΛΑΠΕ, ενισχύουν σημαντικά τις προβλέψεις για τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ τον Απρίλιο συνδέθηκαν 89,32 νέα MW, εκ των οποίων 84,05 με ΣΕΔΠ. Έτσι, στο διασυνδεδεμένο σύστημα οι ενεργές συμβάσεις ανήλθαν σε 14.621, με εγκατεστημένη ισχύ 7,45 GW, παραγωγής 1,23 TWh, καθαρής αξίας 149 εκατ. ευρώ (χρέωση ΕΛΑΠΕ) και μεσοσταθμικής τιμής 121,2 ευρώ ανά MWh (χωρίς τα φωτοβολταϊκά στις στέγες)

Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο ΔΣ ανέρχεται σε 1.338 GWh και η παραγωγή ενέργειας στις 7.849 MW. Η αξία για ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Απρίλιο ανέρχεται σε 160,6 εκατ. ευρώ και η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας σε 120,1 ευρώ ανά MWh. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο ΜΔΝ ανέρχεται σε 72,45 MWh και η παραγωγή ενέργειας σε 465,82 MW. Ομοίως, η αξία για ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ανέρχεται σε 11,99 εκατ. ευρώ και η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας σε 169,31 ευρώ ανά MWh

Ανά τεχνολογία ΑΠΕ, η μεσοσταθμική τιμή αιολικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα διαμορφώθηκε στα 72,3 ευρώ ανά MWh, από φωτοβολταϊκά στα 213,2 ευρώ ανά MWh, από φωτοβολταϊκά σε στέγες στα 422,8 ευρώ ανά MWh, από ΜΥΗΣ στα 79,5 ευρώ ανά MWh, από βιοαέριο/βιομάζα στα 145,8 ευρώ ανά ΜWh. Στο ΜΔΝ, η μεσοσταθμική τιμή της αιολικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 92,45 ευρώ ανά MWh, των φωτοβολταϊκών στα 365 ευρώ ανά MWh, από βιοαέριο/βιομάζα στα 225 ευρώ ανά MWh, από υβριδικούς σταθμούς στα 223,81 ευρώ ανά MWh

Εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του 2021

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, τα επικαιροποιημένα μεγέθη οδηγούν στην ανοδική αναθεώρηση της τιμής χονδρεμπορικής (DAM) η οποία διαμορφώνεται στα 66 ευρώ ανά MWh για το έτος 2021 και στα 72 ευρώ ανά MWh για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε αύξηση της τιμής των ρύπων στα 50 ευρώ ανά τόνο και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εισροής από την DAM του ΔΑΠΕΕΠ κατά 47 εκατ. ευρώ, την αύξηση της εκροής για την ευθύνη εξισορρόπησης ΦοΣΕ και ΦοΣΕΤεκ κατά 10 εκατ. ευρώ, την αύξηση της εισροής από τους ρύπους κατά 22 εκατ. ευρώ και τη μείωση της εκροής της Διαφορικής Προσαύξησης ΣΕΔΠ κατά 52 εκατ. ευρώ.
Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη ανεβάζει το σωρευτικό ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ στα 165,41 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΛΑΠΕ αναμένεται επίσης να ενισχυθεί με την εκκαθαριστική επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ για το 2019-2020 κατά 125 εκατ. ευρώ και μαζί με τις εισροές από το τέλος βεβαίωσης παραγωγών το θετικό ισοζύγιο αναμένεται να ανέλθει στα 315,41 εκατ. ευρώ.
Εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση πέρυσι το Νοέμβριο αναφορικά με το Πράσινο Τέλος στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης.

Συνεπώς είναι πλέον εμφανής η θετική εικόνα που εμφανίζει ο Ειδικός Λογαριασμός, κάτι που δημιουργεί εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Σχολιάζοντας την έκδοση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης, σημειώνει ότι: «Οι αυξημένες τιμές της αγοράς (MCP) και οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων ρύπων επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα θετικό ισοζύγιο για τον ΕΛΑΠΕ. Δεν χρειάζεται όμως υπερβολική αισιοδοξία γιατί η αγορά θέλει σταθερότητα και ψύχραιμες σκέψεις. Οι τιμές της αγοράς έτσι όπως διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Eενέργειας είναι τώρα ανεβασμένες αλλά μακροπρόθεσμα θα πέσουν.

Έτσι λειτουργεί ο ανταγωνισμός, έτσι επιβάλλουν οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των ρύπων που αποτελούν και αυτές μια κυμαινόμενη χρηματιστηριακή αγορά είναι σήμερα υψηλές, αλλά αναδιαμορφώνονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Οι πολιτικές της ΕΕ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, αλλά θα υπάρχει πάντα ο φόβος των διακυμάνσεων.

Πρέπει να διαχειριζόμαστε τον Ειδικό Λογαριασμό με σεβασμό και προσοχή. Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που οδηγεί στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και διευκολύνει τη χρηματοδότηση νέων έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενός επιχειρηματικού τομέα που ήδη παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική και προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ