ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βλέπουν πτώχευση μέχρι τον Ιούλιο αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση

Βλέπουν πτώχευση μέχρι τον Ιούλιο αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση
Ακρόπολη, σημαία ΕΕ (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πτώχευση απειλείται ξανά η Ελλάδα αν δεν κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο, προειδοποιούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που συνεχίζονται οι συναντήσεις με τους θεσμούς σε ψυχρό κλίμα μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks. 

Ο εφιάλτης της πτώχευσης και του Grexit θα επιστρέψει τον Ιούλιο αν η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg. Χαρακτήρισαν ως «ένα ακόμη επεισόδιο» τα όσα διαδραματίσθηκαν μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τη θέση του Πολ Τόμσεν περί ανάγκης ενός πιστωτικού επεισοδίου για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν και ο κ. Τσακαλώτος είχε προειδοποιήσει για αυτό το ενδεχόμενο λέγονται ότι αν δεν κλείσει μέχρι τότε η διαπραγμάτευση, "καήκαμε".

Διαπραγματεύσεις εξπρές σε ψυχρό κλίμα

Μία ώρα μόλις κράτησε η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη. Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγινε μία εισαγωγική συνάντηση προσδιορίζοντας και το πρόγραμμα των επαφών και την επόμενη εβδομάδα. Συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για το πώς θα πάμε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου η λέξη Wikileaks και δεν έγινε καμία συζήτηση επ’αυτού. Ερωτηθείς για το αν τον προβληματίζει ότι οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με το ΔΝΤ είπε κανένα σχόλιο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τις προτάσεις της αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία, τις περικοπές δαπανών και τα κόκκινα δάνεια.

Βερολίνο: Για εμάς δεν υπάρχουν οι αποκαλύψεις των Wikileaks

Στο ζήτημα της πορείας της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αναφέρθηκε ο Μάρτιν Γέγκερ εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στο Βερολίνο, αρνούμενος να σχολιάσει τις διαρροές του Wikileaks.

Ο κ. Γέγκερ μετέφερε την αισιοδοξία Σόιμπλε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η συμφωνία θα κλείσει έως το ελληνικό Πάσχα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

«Περιμένουμε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου», υπογράμμισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αλλάζουν οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως τόνισε εμφατικά, ενώ επανέλαβε ότι για το Βερολίνο δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Με σκληρό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών την υπόθεση Wikileaks με τη δημοσίευση των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου, τονίζοντας ότι για το Βερολίνο δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους.

«Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όχι για εμάς. Για εμάς στο Βερολίνο αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Γέγκερ. «Δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα», είπε και προσέθεσε πως δεν τίθεται στην παρούσα φάση θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην υπόθεση Wikileaks αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Καγκελαρίας κ. Ζάιμπερτ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν σχολιάζουμε περιεχόμενα εμπιστευτικών συνομιλιών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφωνική επαφή την Κυριακή μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συζητήθηκε η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος. Ο δε εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαίωσε και τη συνομιλία του Βόλγφκανγκ Σόιμπλε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, το σαββατοκύριακο.

Μήνυμα Μαξίμου για την διαπραγμάτευση

Μήνυμα για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση και μάλιστα «χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν καθίσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Κυβέρνηση και θεσμοί ετοιμάζονται για τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks, που «πάγωσαν» το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αφού παρείχε κάλυψη σε Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, μετά τη διαρροή της επικοινωνίας τους που προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις αναφορές πως στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση-απάντηση προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, επιστρέφει τον χαρακτηρισμό περί ανοησίας: «Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε».

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η κυβέρνηση και τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM καλούνται να οριστικοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και να ξεκαθαρίζουν το ζήτημα της πώλησης κόκκινων δανείων σε fund. Για να το κάνουν έχουν περιθώριο 8 ημερών, καθώς στις 12 Απριλίου οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να μετάσχουν στις Εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η χθεσινή αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι ΔΝΤ και κυβέρνηση απέχουν πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι παράλληλα μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν πως για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα χρειαστούν μέτρα 3% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ θεωρεί πως ακόμη και εάν ληφθούν τα μέτρα αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό πως προς την επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως «εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους». Αυτή τη θέση δείχνει πως το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το μίγμα των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτό το μίγμα και από το φόρο εισοδήματος επιδιώκεται να αντληθούν 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμφωνούν με τις αλλαγές που προτείνει η Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ να διαφωνεί με το ύψος του αφορολόγητου και τις παρεμβάσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς όμως να εγείρει πρόβλημα.

Από τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό αναμένεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ έως το 2018. Δεν υπάρχει συμφωνία για την αναλογική σύνταξη, ενώ ζητούνται από την κυβέρνηση μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από τις επικουρικές συντάξεις.

Από άλλες παρεμβάσεις εισπρακτικού χαρακτήρα αναζητούνται ακόμη 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Εξετάζεται να αυξηθεί κατά 5% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα και στον καπνό, να αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, να επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ, να επιβληθεί τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και να εισπραχτούν οι αποδόσεις από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών.

Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ πολλά από τα μέτρα αυτά είναι αμφίβολης απόδοσης, ενώ και η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Το θέμα των κόκκινων δάνειων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, καθώς όλοι θέλουν να επιλυθεί άμεσα. Η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών από τις πωλήσεις, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρξουν περιορισμοί.

Στο αέρα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θέμα για το οποίο έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές συσκέψεις, αλλά για το οποίο οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει πως θέλουν να μοιάζει και ποιες λειτουργίες να έχει, καθώς διεκδικούν την αυτοτέλεια του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Διαβάστε ακόμη

Μαξίμου σε Λαγκάρντ: Πράγματι ανοησία η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση

Κατσάμπας: «Ιστορική» η απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Ανοησία η κατηγορία για πιστωτικό γεγονός

Πιτέλα: Το ΔΝΤ οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Γιάνης Βαρουφάκης: Τι αλλάζει η διαρροή του Wikileaks

Αποκαλύψεις Wikileaks: Σε βαρύ κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση

Αποκαλύψεις Wikileaks: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ