ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Τσίπρας προτάσσει το πολιτικό όφελος υποστηρίζουν οι Financial Times

O Τσίπρας προτάσσει το πολιτικό όφελος υποστηρίζουν οι Financial Times
REUTERS

Με ένα σκληρό άρθρο οι Financial Times επικρίνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι προτάσσει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος έναντι του εθνικού συμφέροντος.

Στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το ΔΝΤ στο τραπέζι», ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως αναξιόπιστος συνομιλητής λόγω των χειρισμών του μετά την συνομιλία μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ που διέρρευσε και πήρε διαστάσεις το περασμένο Σάββατο.

Το άρθρο αναφέρεται στην οργισμένη απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία τον κατηγορεί ανοιχτά για την υποκλοπή των συνομιλιών και για την διαρροή.

«Αν είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση κατασκεύασε την κρίση στην απόπειρά της να εκδιώξει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες, τότε οι τακτικές της είναι ανεύθυνες. Όποια κι αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί την αποχώρηση του Ταμείου. Για άλλη μια φορά, επιδεικνύει ένα ένστικτο για βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος και παραβλέπει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του», αναφέρουν οι FT.

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες επιμένουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που είναι απαραίτητο βήμα για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους.

Το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει ακόμη την συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης επειδή, όπως υποστηρίζει, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί δεν είναι ικανές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε να συμφωνήσει σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην ελάφρυνση χρέους χωρίς τους σκληρούς όρους του ΔΝΤ και την εποπτεία του, κάτι που είναι μη ρεαλιστικό. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ευρωπαίοι μπορεί να έχουν λιγότερες απαιτήσεις από την Ελλάδα, ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως επιμένουν στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, κάτι που φαίνεται ανέφικτο με τις παρούσες πολιτικές της Ελλάδας. Παράλληλα, η Γερμανία έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα κουρέματος και επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τα τελευταία έξι χρόνια, βασίζονται στην λογική «επεκτείνω και υποκρίνομαι» (extend and pretend) – φράση που παραπέμπει στον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ τα προβλήματα παραμένουν ως έχουν. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δώσουν την αφορμή για την αποχώρησή του, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ