ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τα σημεία σύγκλισης με τους θεσμούς, «αγκάθι» οι περικοπές στις επικουρικές

Συντάξεις: Τα σημεία σύγκλισης με τους θεσμούς, «αγκάθι» οι περικοπές στις επικουρικές
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος AΠΕ-ΜΠΕ

Συμφωνία σε βασικά σημεία του ασφαλιστικού έχει επιτευχθεί με τους θεσμούς, όπως είναι το ύψος της Εθνικής Σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ παραμένει χάσμα για το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο.

Για την ώρα σύγκλιση υπάρχει στα εξής:

-Στην κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης η οποία θα ξεκινά από το 0,77% για 15 χρόνια ασφάλισης και θα καταλήγει στο 2% για πάνω από 39 χρόνια ασφάλισης.

-στην καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.

- στη κατάργηση της σύνταξης χηρείας για τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών.

- στο πακέτο των εκπτώσεων που είχε ανακοινώσει το Υπ. Εργασίας στην εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών για λογαριασμό του κλάδου της κύριας ασφάλισης

- στη συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τη συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με τα Ταμεία Πρόνοιας

Το «αγκάθι» των περικοπών στις επικουρικές

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις να αφορούν εκείνες οι οποίες ανεβάζουν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ανά συνταξιούχου πάνω από τα 1.400 ευρώ.Η εξοικονόμηση η οποία θα μπορούσε να προκύψει από ένα τέτοιο μέτρο σε ετήσια βάση αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ.

Επίσης είναι ακόμα στον «αέρα» το ζήτημα της αύξησης των εισφορών κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Τα βασικά σημεία του νέου Ασφαλιστικού

Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης θα ισχύσει και για τους σημερινούς συνταξιούχους και το υπόλοιπο κομμάτι της κύριας σύνταξης θα καλύπτεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν άμεσα για όσους ασφαλισμένους αιτηθούν σύνταξη μετά την δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου και αναδρομικά για τους νυν συνταξιούχους
Συντάξεις χηρείας θα δικαιούνται σε μόνιμη βάση όσοι επιζώντες σύζυγοι αιτηθούν τη συγκεκριμένη παροχή μετά τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου είναι πάνω από 57 ετών.

Όσοι επιζώντες σύζυγοι είναι κάτω των 57 ετών, θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας μόνο για τρία χρόνια ή για περισσότερα χρόνια μόνο εφόσον υπάρχουν παιδιά που σπουδάζουν έως τα 24 χρόνια τους.

Στον ΕΦΚΑ θα ενσωματωθούν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ. Στον ενιαίο φορέα επικουρικών ταμείων και ταμείων πρόνοιας θα ενσωματωθεί το ΕΤΕΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)

Στο επίκεντρο των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων θα βρεθούν όσες συντάξεις ξεπερνάν τα 150 ευρώ, δηλαδή εκείνες κυρίως των πρώην ΔΕΚΟ.

Τα εφάπαξ (αιτήσεις που εκκρεμούν από 1.9.2013) αναμένεται να μειωθούν κατά 15-20%. Αυτό σημαίνει πως το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου θα πέσει από τα 30.000 ευρώ στα 24.000-25.000 ευρώ.

Τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου θα μειωθούν κατά 32%. Έτσι το μέσο μέρισμα θα πέσει από τα 135 ευρώ στα 90 ευρώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ