ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κύμα» ακρίβειας στην αγορά: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να το αναχαιτίσει

«Κύμα» ακρίβειας στην αγορά: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να το αναχαιτίσει
Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συντονισμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες ανατιμήσεις σε πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών, μέσω σειράς παρεμβάσεων και ελέγχων, προωθεί η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύρικο στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά, το βάρος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα κλειθούν να σηκώσουν τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης και αυτό γιατί η αύξηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών είναι εκρηκτική κάτι που έχει ως άμεση συνέπεια σε σημαντικές έως πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.

Προπομπός αυτού του γεγονότος είναι αναντίρρητα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη όπου τον Αύγουστο σημείωσε άνοδο 3% ενώ πρόσθετο προβληματισμό προξενεί στην κυβέρνηση η αύξηση του κόστους μεταφοράς ενέργειας. Σε αυτόν τον τομέα άλλωστε, προσανατολίζεται και το μεγαλύτερο βάρος των παρεμβάσεων έτσι ώστε να μην πληγεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ενέργεια: Στην τελική ευθεία οι απόφάσεις της κυβέρνησης

Όσον αφορά την ενέργεια, ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου στηρίζεται σε δύο σκέλη: Αφενός το πρώτο σκέλος αφορά τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στο οποίο θα ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι, βάση ειδοσηματικών κριτηρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως θα υπάρχει πρόβλεψη εκτός από τα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αφετέρου, το δεύτερο σκέλος αφορά σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στα πολύ φτωχά νοικοκυριά, και θα πηγαίνει κατευθείαν στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Bloomberg: Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμέτωπη με σοκ στις τιμές ενέργειας

Οι αυξήσεις στις τιμές δεν θα απορροφηθούν στο σύνολό τους

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι επερχόμενες αυξήσεις, λόγω του ότι θα είναι μεγάλες, δεν θα είναι δυνατό να απορροφηθούν στο σύνολό τους καθώς θα είναι σε διεθνές επίπεδο και το ποσοστό των αυξήσεων θα είναι διψήφιο. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, καφέ, δομικά υλικά.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο όπου καταγράφηκε ιλιγγιώδης επιτάχυνση των αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής με προεξέχων παράδειγμα την οικοδομή με την εκτόξευση των τιμών των μετάλλων. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις τάσεις και την πορεία των τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο θα εκτονωθεί και η αύξηση του πληθωρισμού είναι συγκυριακή.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες επαγγελματίες από όλους τους κλάδους επισημαίνουν ότι δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων. Έτσι, έχει προαναγγελθεί αύξηση της τιμής του ψωμιού αλλά και του καφέ, ενώ σημαντικές είναι ήδη οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως τα κρέατα, το γάλα, τα τυριά, το λάδι, καθώς και τα οπωροκηπευτικά.

Ειδικά για τα οπωροκηπευτικά, οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών επισημαίνουν ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής καταστράφηκε είτε από τις πυρκαγιές είτε από την παρατεταμένη ζέστη, για αυτό και την τελευταία περίοδο παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ