ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις

Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις

Νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, καθώς δεν υπάρχει πεδίο συμφωνίας για τις επικουρικές συντάξεις.

Εξερχόμενος από την διαπραγμάτευση, ο υπουργός Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από εκείνες που είναι πρόθυμη να δεχτεί η ελληνική πλευρά. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος και αύριο Κυριακή θα υπάρξει συνάντηση με τους θεσμούς για το ίδιο θέμα.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πειραχθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό αποτελεί μικρή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς που είχε θέσει προγενέστερα όριο τα 1400 ευρώ.

Σε σχέση με τα 700 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από την επικουρική ασφάλιση η κυβέρνηση επιμένει ότι τα περίπου 300 ευρώ θα βρεθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και τα υπόλοιπα 400 από τις προσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις.

Όσον αφορά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, αυτά έχουν κλειδώσει και σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο είναι καλύτερα σε σχέση με τα νούμερα που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα ενημέρωσης.
Κατά κάποιες πληροφορίες, η κυβέρνηση για να αποφύγει την εφαρμογή των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από το 2016, προτείνει την άμεση εισαγωγή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.

Τσακαλώτος: Σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, δήλωσε πώς «αν δεν προλάβουμε έως τις 22 Απριλίου, δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Σβήνουμε και γράφουμε το τελικό κείμενο. Με όσους ξένους αξιωματούχους έχω μιλήσει, στόχος είναι να κλείσουμε έως τις 22 Απριλίου», τόνισε.

Τα κόκκινα δάνεια

Στα κόκκινα δάνεια οι δανειστές τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, δεχόμενοι να υπάρξει μια ελάχιστη προστασία για την πρώτη κατοικία που θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εμφανίζονται μάλιστα να εγείρουν και απαίτηση για ενσωμάτωση και ενήμερων δανείων στα προς πώληση δάνεια. Όπως υποστηρίζουν, η πώληση ενήμερων δανείων είναι πάγια τραπεζική πρακτική και κυρίως αφορά σε προϊόντα που πωλούνται ή τιτλοποιούνται.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο επιδιώκει μια σειρά εξαιρέσεων, για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών με βάση συγκεκριμένα όρια, αλλά και οριζόντια προστασία για τα δάνεια που συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Η αρχική ελληνική πρόταση προβλέπει απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 500.000 ευρώ, δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ, καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ και όλες τις δανειακές συμβάσεις –και όχι μόνο των στεγαστικών δανείων– όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Αυτό είναι κάτι που ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν θέλουν και στη θέση αυτή έχουν προσχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον ESM. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δηλώνει σε όλους τους τόνους πως η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια «έχει ακόμα δρόμο». Στενοί δε συνεργάτες του αν και βλέπουν πως υπάρχει μια κάποια διάθεση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτή είναι πολύ περιορισμένη και όπως αναφέρουν από τις 4 Απριλίου και μετά θα δοθεί «μάχη επιχειρημάτων» για να πειστούν οι πιστωτές.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να συζητούν μια περιορισμένης έκτασης εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε funds και κάποιων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Δέχονται να προστατευθούν από την πώληση κόκκινα στεγαστικά δάνεια οφειλετών που ανήκουν στους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, με την προϋπόθεση πως ο χρόνος προστασίας των δανείων αυτών θα είναι μικρότερος από τα τρία έτη που ζητά η ελληνική πλευρά.

Ως βάση για τα εισοδηματικά κριτήρια ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM φαίνονται να αποδέχονται τα νέα κριτήρια του νόμου Κατσέλη που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου και περιορίζουν την προστασία από πλειστηριασμούς για όσους η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας τους είναι έως 120.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στις εν λόγω περιπτώσεις το ετήσιο εισόδημα με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα πρέπει να είναι στα 8.180 για τον άγαμο ή στα 13.917 όταν πρόκειται για ζευγάρι και έως 20.639 ευρώ όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Αν υπάρξει συμφωνία για τη μη πώληση ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών που αφορούν σε πρώτη κατοικία το πλέον πιθανό είναι πως θα αφορά σε αυτή την κατηγορία.

Η ελληνική πλευρά θέλει να κινηθεί πέρα των ορίων αυτών και επιδιώκει να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους δανειολήπτες των οποίων το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους προστατεύεται από την πώληση έως τις 15 Απριλίου. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως εάν δεν περάσουν οι εξαιρέσεις που ζητά η ελληνικά πλευρά κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των funds συνολικά 250.000 ακίνητα.

Διαβάστε ακόμη
Κόκκινα δάνεια: Τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
Διαπραγμάτευση: Αυτές είναι οι σκληρές απαιτήσεις των δανειστών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ