ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθοριστικές συνομιλίες με κουαρτέτο στις 16:00

Καθοριστικές συνομιλίες με κουαρτέτο στις 16:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Στις 16:00 ξεκινούν οι σημερινές συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες για συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα: "Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας".

Λίγες πάντως εθεωρούντο οι ελπίδες για σύγκλιση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων ενώ για το ασφαλιστικό η "μάχη" δίνεται για τις επικουρικές συντάξεις.

Κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων για τα κόκκινα δάνεια δήλωναν πως "η απόσταση είναι μεγάλη", παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά συμβιβαστική πρόταση μικρότερης χρονικά μεταβατικής περιόδου προστασίας, από αυτή της τριετίας.

Το ύψος της εθνικής σύνταξης έχει «κλείσει» στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, όπως και οι υψηλές περικοπές – ως και 40% – στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.

Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που προτείνει το υπουργείο και αρνούνται οι θεσμοί.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε στο ΑΠΕ ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης χθες για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται "λέξη προς λέξη" τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ