ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Σήμερα η καταβολή τους σε 133.692 συνταξιούχους – Νέα πληρωμή τέλος Οκτωβρίου

Αναδρομικά: Σήμερα η καταβολή τους σε 133.692 συνταξιούχους – Νέα πληρωμή τέλος Οκτωβρίου
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους καταβάλλονται σήμερα, Δευτέρα (27/09) με εμβόλιμη πληρωμή από τον e-ΕΦΚΑ έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους κατ΄εφαρμογή του νόμου 4670/2020. Παράλληλα, από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%. Ενώ, με βάση τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων για πάνω από 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους αποτέλεσε μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία λόγω των εκατοντάδων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών διατάξεων και των διαφορετικών προδιαγραφών των τ. Ταμείων.

Από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν άμεση και προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ

Α) σχετικά με την εκκαθάριση των αναδρομικών τους,

Β) σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία,

Γ) αν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά για τους ίδιους κλπ

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς TaxisNet.

Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω 3 προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,
  • Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά το Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου),
  • Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Τις τρεις προϋποθέσεις καλύπτουν σωρευτικά οι παραπάνω 133.692 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, 520.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις (τέλος Οκτωβρίου) και αναδρομικά (στις 29 Σεπτεμβρίου) καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά. Με τις μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους που προβλέπονται στον ν. 4670/2020 ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς θα εξαλείψουν οριστικά την προσωπική διαφορά και θα δουν μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις.

Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μάιου 2016 όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά καθώς θα πληρούν και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ