ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερα όρια προστασίας για την πώληση δανείων ζητούν οι θεσμοί

Χαμηλότερα όρια προστασίας για την πώληση δανείων ζητούν οι θεσμοί
Ο Γιώργος Σταθάκης, κατά την άφιξή του στο Χίλτον για τη συνάντηση με τους θεσμούς. Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Απορρίπτουν σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές και τη νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια.

Η πρόταση αυτή που παρουσιάσθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη χθες στους θεσμούς προβλέπει εξαίρεση από την πώληση σε funds των δανείων πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 160.000 ευρώ, συν ένα ποσό για κάθε παιδί, μέχρι τον Μάιο του 2018, δηλαδή για διετή περίοδο.

Για τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπει εξαίρεση έως 100.000 ευρώ, για αυτά των ελεύθερων επαγγελματιών έως 75.000 ευρώ και για καταναλωτικά έως 5.000 ευρώ. Στις τελευταίες κατηγορίες, η διάρκεια της εξαίρεσης θα είναι μικρότερη.

Αν και οι θεσμοί εμφανίζονται θετικοί στην εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σε funds φαίνεται να θέτουν χαμηλότερα όρια ώστε να προστατεύονται οικονομικά ευάλωτοι δανειολήπτες με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.

Ως βάση για τα εισοδηματικά κριτήρια ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM φαίνονται να αποδέχονται τα νέα κριτήρια του νόμου Κατσέλη που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου και περιορίζουν την προστασία από πλειστηριασμούς για όσους η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας τους είναι έως 120.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Στις εν λόγω περιπτώσεις το ετήσιο εισόδημα με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα πρέπει να είναι στα 8.180 για τον άγαμο ή στα 13.917 όταν πρόκειται για ζευγάρι και έως 20.639 ευρώ όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα οριστικοποιηθεί μετά τις 18 Απριλίου, όταν στελέχη των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ