ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην JD Sports Fashion Plc περνά η αλυσίδα Cosmos Sport

Στην JD Sports Fashion Plc περνά η αλυσίδα Cosmos Sport

Τη 80% της ελληνικής αλυσίδας Cosmos Sport απέκτησε η JD Sports Fashion Plc, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο των αθλητικών ειδών.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, η JD Sports Fashion Plc θα εξαγοράσει το 30% που κατείχε στην Cosmos Sport το fund EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη καθώς και 50% από το ποσοστό που κατέχει η οικογένεια Τσικνάκη. Η τελευταία θα παραμείνει στην εταιρεία με ποσοστό 20% μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το τίμημα της συμφωνίας δεν έχει γίνει γνωστό όμως σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιδιαίτερα συμφέρον για τους πωλητές, ειδικά με δεδομένο ότι το ντιλ πραγματοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 από τον κ. Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και έκτοτε αναπτύχθηκε σε μία ηγέτιδα εταιρία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα.

Η EOS επένδυσε στην εταιρία τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η εταιρεία διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά καταστήματα και τέσσερα e-shop, ενώ οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε 47,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop. Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Cosmos Sport να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριελάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.

Αντίστοιχα το 2020 οι πωλήσεις της Cosmos Sport διαμορφώθηκαν στα 51,876 εκατ. ευρώ ενισχυμένες σε ποσοστό 9% ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 81,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές (48%) προέρχονται από το online κανάλι.

Η συνεισφορά των κεφαλαίων της EOS καθώς και η συνεχής της υποστήριξη σε θέματα στρατηγικής έπαιξαν καταλυτικό ρόλο προκειμένου η Εταιρία να υλοποιήσει επιτυχώς το επενδυτικό της πλάνο (πλέον διαθέτει 60 φυσικά καταστήματα), να ενδυναμώσει περαιτέρω την ποιότητα και την τοποθέτηση του brand της στην αγορά, να ενισχύσει σημαντικά τα συστήματα logistics της καθώς και να βελτιώσει την «ψηφιακή εμπειρία» των πελατών της ακολουθώντας μία στρατηγική omnichannel.

Επιπροσθέτως η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ιδρύοντας μία νέα θυγατρική στην Κύπρο όπου ήδη μετρά τρία νέα καταστήματα και ένα e-shop.

Έτσι, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η EOS πραγματοποιεί κερδοφόρο exit από την εταιρεία μόλις δύο χρόνια μετά την αρχική επένδυση και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο CEO της Cosmos Sport Μιχάλης Τσικνακης δήλωσε πως «η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο»

Από την πλευρά του ο Peter Cowgill, Executive Chairman of JD SportsFashion Plc, ανέφερε ότι «είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ