ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Μεγάλα τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες

S&P: Μεγάλα τα ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες

Υψηλότερα οικονομικά ρίσκα από τους περισσότερους τραπεζικούς τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η έκθεση της Standard & Poor’s.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα ανακάμψει με αργό ρυθμό μετά από τις δύο αναδιαρθρώσεις και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Η S&P προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν υψηλές ζημίες από τα δάνεια το 2016 και το 2017, παρά τις μεγάλες προβλέψεις που έχουν εγγράψει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Eπίσης ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει υψηλά και τα ρίσκα για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, λόγω των πολύ χαμηλών προοπτικών κερδοφορίας και της ασταθούς θέσης χρηματοδότησης.

«Αναμένουμε πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών – η οποία αυτήν την στιγμή καλύπτει το 35% των χρηματοδοτικών τους αναγκών – καθώς υπέφεραν από μεγάλες εκροές καταθέσεων και περιορισμένη πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στις αγορές κεφαλαίου» επισημαίνει η έκθεση.

Όπως επισημαίνεται, από το τέλος Νοεμβρίου του 2014 ως το τέλος Νοεμβρίου του 2015, οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχασαν περίπου 47 δισ. ευρώ καταθέσεων ή 26% του ΑΕΠ. Η S&P δεν αναμένεται ότι οι τράπεζες θα ανακτήσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μειωμένης εξασφάλισης, ενώ οι προοπτικές για τις καταθέσεις παραμένουν αβέβαιες.

Ωστόσο, εκτιμά πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο τέλος του 2015 και η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τελικά την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα οδηγήσουν σε πιο σταθερή ανταγωνιστική συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ