ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Οι χαμένοι των νέων ρυθμίσεων

Ασφαλιστικό: Οι χαμένοι των νέων ρυθμίσεων
Eurokinissi-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Η αποκρυστάλλωση των λεπτομερειών της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθιστά πιο ευκρινές ημέρα με την ημέρα το ποίοι θα είναι οι χαμένοι από τις επικείμενες αλλαγές.

Εφόσον τα όσα έχουν ανακοινωθεί εφαρμοστούν ως έχουν και υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί δεν θα απαιτήσουν αλλαγές επί το δυσμενέστερο, οι κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων που θα μπουν στην πρέσα τους νέου ασφαλιστικού, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή είναι οι εξής:

- Περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα έχουν νέες περικοπές λόγω των επερχόμενων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις (έως 40%), στο εφάπαξ (έως 20%), στα μερίσματα του Δημοσίου (άνω του 30%). Υπενθυμίζεται, ότι μειώσεις έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε 6%, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19/8/2015 της ποινής 10% επιπλέον για όσους κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

- Περίπου 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ σταματούν να παίρνουν το επίδομα λόγω αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων και σταδιακά μέχρι 1/1/2020 αυτό θα κοπεί και στους υπόλοιπους ώστε να καταργηθεί εντελώς. Έτσι, περίπου 300.000 οικογένειες θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας με μείωση μηνιαίου εισοδήματος 193 ευρώ κατά μέσο όρο.

-Στους νέους συνταξιούχους και όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου θα έχουν χαμηλότερες συντάξεις έως και 30% σε σχέση με τις καταβαλλόμενες γιατί αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ενώ καθιερώνονται χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι θιγόμενοι με το νέο νομοσχέδιο είναι κυρίως όσοι σημερινοί ασφαλισμένοι έχουν περισσότερα από 25 συντάξιμα χρόνια και αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Οι μέσες συντάξιμες αποδοχές που θα υπολογίζονται πλέον με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι με την καλύτερη πενταετία, διετία κ.ά., θα κυμαίνονται από 600 ευρώ έως 2.000 ευρώ το υψηλότερο. Σημειώνεται ότι αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν άμεσα.

- Οι ασφαλισμένοι με 15ετία θα πάρουν 20% χαμηλότερη σύνταξη, καθώς το ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίστηκε στα 384 ευρώ ύστερα από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα υπάρχει μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως τη 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Με 15 χρόνια ασφάλισης προκύπτει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ, με 16 χρόνια ασφάλισης προκύπτουν 353 ευρώ, με 17 χρόνια 361 ευρώ, με 18 χρόνια 368 ευρώ και με 19 χρόνια 376 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ