ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν είναι διατηρήσιμος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Λαγκάρντ: Δεν είναι διατηρήσιμος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%
H Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ IMF

Στην ανάγκη να ισχύσει για την Ελλάδα το τρίπτυχο «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, δημοσιοποιώντας με ξεκάθαρο τρόπο τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ επί των δημοσιονομικών στόχων που έχει βασιστεί το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα. Η κα Λαγκάρντ εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, ενώ τόνισε ότι απαιτούνται  ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Μιλώντας λίγο αργότερα στην εκπομπή Hardtalk του BBC η Λαγκάρντ διευκρίνισε πως ο ρόλος του Ταμείου στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις και επεσήμανε πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα.

Η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως για αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων, αλλά και για το χρέος σε σχέση με τις λήξεις και τα επιτόκια.

«Διαρκώς το τελευταίο διάστημα αναφέρω πως χρειάζεται το ελληνικό πρόγραμμα να στηριχτεί σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Πλέον θα προσθέσω πως απαιτούνται και ρεαλιστικές προσεγγίσεις», τόνισε.

Η ίδια εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διατηρήσιμο για διακαετίες.

«Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με ορισμένες ηρωικές προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα», ανέφερε, δημοσιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ στους στόχους που έχει βασιστεί το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

«Είμαστε σκεπτικοί για αυτό, ωστόσο περιμένουμε να δούμε τι θα προταθεί», είπε και προσέθεσε πως για το λόγο αυτό κρατά μια διαφορετική γραμμή μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμων.

Στο Hardtalk του BBC

Μιλώντας λίγο αργότερα στην εκπομπή Hardtalk του BBC η Λαγκάρντ ερωτήθηκε για τις αποκαλύψεις του Wikileaks, αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα.

Η ίδια διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και πως σε κάθε περίπτωση μπορεί να έχει διαφορετικό ρόλο και οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις που θα ληφθούν και τι θα γίνει με το χρέος.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και να νομοθετηθούν και παράλληλα το χρέος πρέπει να αναλυθεί και να διευθετηθεί», τόνισε και προσέθεσε πως όλοι επιθυμούν η Ελλάδα να μην εξαρτάται από το ΔΝΤ και τον ESM για τη χρηματοδότησή της.

Για τις αποκαλύψεις του Wikileaks είπε πως «το ΔΝΤ δεν είναι στη δουλειά αυτή για να δημιουργεί πιστωτικά γεγονότα».

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας σχετίζεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους. Βάσει επιβεβαιωμένων πληροφοριών, τις οποίες μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.

Πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια από το πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα με σταθερά επιτόκια, θα μείωνε την καθαρή παρούσα αξία του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και θα συνεπαγόταν μερικώς «κούρεμα», καθώς θα οδηγούσε σε απώλειες τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ετήσιο πλαφόν για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να αφορά στις αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων και το 7% αποπληρωμές εντόκων γραμματίων. Η πρόταση αυτή σε παραλλαγές έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από τον ESM.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αύριο Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Πριν ο κ. Λιου συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο θα συναντηθεί με τον υπουργό της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, ήτοι στις 2 το πρωί του Σαββάτου και σε αυτή θα παρίσταται και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.