ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα κοστίσει στην ευρωζώνη η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ;

Θα κοστίσει στην ευρωζώνη η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά τα τεχνικά ζητήματα της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, αν και επίσημα τουλάχιστον δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την απόσυρσή τους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει ότι η τράπεζα εξετάζει την απόσυρση των χαρτονομισμάτων αυτών λόγω των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί επειδή χρησιμοποιούνται κατά κόρον από εγκληματίες και τρομοκράτες.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης νομισμάτων της ΕΚΤ Ντόρις Σνιμπέργκερ, η τράπεζα «αυτό το διάστημα εξετάζει τις τεχνικές λεπτομέρειες» για την απόσυρση των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων.

«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη όμως εάν θα προχωρήσουμε σε μια τέτοια κίνηση» συμπλήρωσε η ίδια. «Πιστεύω ότι ο κόσμος συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και εξακολουθεί να τα εμπιστεύεται, αλλά βλέπουμε ότι η ζήτηση έχει μειωθεί» πρόσθεσε.

Το μέλλον των χαρτονομισμάτων υψηλής αξίας – ή ακόμη και όλων των μετρητών γενικότερα – έχει αμφισβητηθεί λόγω της συνεχόμενης αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η Σνιμπέργκερ πιστεύει ότι οι εκτεταμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης στο ενδεχόμενο απόσυρσης των 500άρικων έχουν δημιουργήσει «κάποια ανασφάλεια» στο κοινό αναφορικά με τα χαρτονομίσματα μεγαλύτερης αξίας, αλλά αναφέρει ακόμη ότι εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στην ευρωζώνη «πολύ, πολύ μεγάλες συναλλαγές με μετρητά».

Γερμανικές πηγές θεωρούν πως η κατάργηση των 500άρικων θα κοστίσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η κατάργηση των χαρτονομισμάτων αυτών θα είναι μεγάλη λογιστική πρόκληση και ότι στο τέλος δεν θα μειωθεί σημαντικά η εγκληματική δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης μετρητών της Τράπεζας της Γαλλίας Αλέν Ζερβιέ εκτιμά ότι τα μετρητά δεν πρόκειται να καταργηθούν. «Πραγματικά πιστεύουμε ότι το τέλος των μετρητών δεν θα έλθει αύριο» συμπλήρωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία δεν βλέπει να καταργούνται τα μετρητά. Αντίθετα η τράπεζα παρουσίασε πρόσφατα ανανεωμένα χαρτονομίσματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ