ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία- «Ερντογάν παραιτήσου»: Στους δρόμους τούρκοι πολίτες μετά την κατάρρευση της λίρας

Τουρκία- «Ερντογάν παραιτήσου»: Στους δρόμους τούρκοι πολίτες μετά την κατάρρευση της λίρας
Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της φτώχειας στην Κωνσταντινούπολη Screengrab

Συγκεντρώσεις πολιτών που ζητούσαν την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, μετά την κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, η απώλεια της αξίας της οποίας ξεπέρασε το 17% μέσα σε μία ημέρα.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ υποχώρησε σήμερα σε ιστορικά χαμηλά, μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων είναι επωφελής και πως η χώρα του διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας».

Πολίτες στις συνοικίες των Ταταούλων (Κουρτουλούς) και της Χαλκηδόνας (Καντίκιοϊ) στην Κωνσταντινούπολη βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος, φωνάζοντας το σύνθημα «ΑΚΡ παραιτήσου», ενώ πολίτες από τα παράθυρα χτυπούσαν ρυθμικά κατσαρόλες και τηγάνια. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην συνοικία Τσάνκαγια της Αγκυρας.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι οι αναρτήσεις των βίντεο στο Twitter από τους πολίτες που διαμαρτύρονται. Τις τελευταίες ώρες κυρίαρχα στο Twitter είναι τα hashtag: #κυβέρνηση παραιτήσου #στο δρόμο και #γενική απεργία

Κωνσταντινούπολη, Ταταύλα:

Κωνσταντινούπολη, Χαλκηδόνα:

Άγκυρα, Τσάνκαγια:

Αγκυρα:

Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται επίσης υπό αστυνομικό κλοιό.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της φτώχειας πραγματοποίησαν μέλη του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας μπροστά στο κτίριο της Τουρκικής Κεντρικής ΤΡάπεζας.

Σμύρνη:

Συνάντηση Ερντογάν με τον κεντρικό τραπεζίτη

Νωρίτερα το απόγευμα και υπό τις πιέσεις στην τουρκική λίρα να μην ελέγχονται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτζίογλου. Το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες δεν έγινε γνωστό.

Έκκληση στον Μπαχτσελί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές

Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικο Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του «Κόμματος του Μέλλοντος», Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο πολιτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και την φτώχεια στην οποία οδηγείται ο τουρκικός λαός, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να αποσύρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Ερντογάν και να αναοίξει τον δρόμο σε πρόωρες εκλογές.

Επιμένει στα χαμηλά επιτόκια ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι είναι «ευχαριστημένος» που η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις από οικονομολόγους ότι θα τονώσει τον πληθωρισμό, που ήδη τρέχει με ετήσιο ρυθμό 20% και αποσταθεροποιεί περαιτέρω το νόμισμα.

Σκιαγραφώντας μια εικόνα σκοτεινής παγκόσμιας συνωμοσίας με στόχο την υποταγή της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα δεν θα ενδώσει σε οικονομολόγους, «οπορτουνιστές» και «παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες» που ζητούν αύξηση των επιτοκίων.

«Γι’ αυτό δεν δίνουμε σημασία στη βοή των μοιρολατρών», είπε και προσέθεσε: «Με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας».

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει διαρκείς παρεμβάσεις, προσπάθησε τον περασμένο μήνα να υποστηρίξει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθούσαν στη σταθεροποίηση διαγράφοντας το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια λογική είναι εσφαλμένη και λένε ότι το να επιτραπεί η σπειροειδής αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος κινδυνεύει να δημιουργήσει υπερπληθωρισμό σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια και πρώτες ύλες.

Η απότομη διολίσθηση του νομίσματος απειλεί επίσης να διαβρώσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων σε μια περίοδο που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενη δημόσια οργή για το αυξανόμενο κόστος των βασικών αγαθών.

Ένας Τούρκος τραπεζίτης περιέγραψε τη διολίσθηση της λίρας ως «ένα νομισματικό σοκ που προκλήθηκε από τη χάραξη πολιτικής» που είχε επιλεγεί ενεργά από την κυβέρνηση. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη», είπε. «Απλώς εφαρμόζουν τη στρατηγική τους τώρα. Αυτή είναι η νέα προσέγγιση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ