ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού της Τουρκίας εν μέσω κατάρρευσης της λίρας - Στο 21,295% το δεκαετές

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού της Τουρκίας εν μέσω κατάρρευσης της λίρας - Στο 21,295% το δεκαετές
Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού του Τουρκίας AP

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 και κοντά στα ιστορικά του υψηλά κινείται η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Τουρκίας.

Το χρεόγραφο έκλεισε σήμερα με απόδοση 21,295%, σχεδόν 9,60%, υψηλότερα σε σχέση με χθες. Το δε πενταετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 21,660%, κινούμενο 9,84% υψηλότερα σε σχέση με χθες. Η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων της Τουρκίας, δηλαδή το γεγονός ότι οι επενδυτές ζητούν περισσότερα για να την δανείσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι ένδειξη της κρίσης εμπιστοσύνης απέναντι στην οικονομία της χώρας.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σήμερα κατά 15%, έως στα ιστορικά χαμηλά των 13,4650 λιρών ανά δολάριο, αποτυπώνει το μέγεθος της συσσωρευμένης αναξιοπιστίας του τουρκικού νομίσματος, απότοκου της αποσυνδεδεμένης νομισματικής πολιτικής από την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό πως προ ημερών η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια της για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 15%, παρά το ότι ο πληθωρισμός στη χώρα είναι μια ανάσα από το 20%.

Παρόλα αυτά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει την εκστρατεία του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι είναι «ευχαριστημένος» που η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σκιαγραφώντας μια εικόνα σκοτεινής παγκόσμιας συνωμοσίας με στόχο την υποταγή της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα δεν θα ενδώσει σε οικονομολόγους, «οπορτουνιστές» και «παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες» που ζητούν αύξηση των επιτοκίων.

«Γι’ αυτό δεν δίνουμε σημασία στη βοή των μοιρολατρών», είπε και προσέθεσε: «Με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας».

Η απότομη διολίσθηση της τουρκικής λίρας απειλεί το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων σε μια περίοδο που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενη δημόσια οργή για το αυξανόμενο κόστος των βασικών αγαθών.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την σημερινή κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία με βασικό αίτημα την παραίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ