ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία Σόιμπλε και Σαπέν για συμφωνία

Αισιοδοξία Σόιμπλε και Σαπέν για συμφωνία
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε REUTERS/Joshua Roberts

Την αισιοδοξία τους για την Ελλάδα, όσον αφορά στην πιθανότητα μιας προσεχούς συμφωνίας, εξέφρασαν από την Ουάσινγκτον οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, εμμένοντας πάντως στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσινγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ενόψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες, κι όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», επιχειρηματολόγησε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκδήλωσε σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη του Ταμείου σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του είπε χθες πως θεωρεί ότι θα υπάρξει «μια συμφωνία πολύ σύντομα». «Θεωρώ ότι ο στόχος, η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) ως το (ορθόδοξο) Πάσχα (την 1η Μαΐου) είναι εφικτός», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ