ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος δωρεών και γονικών παροχών: Ποια αλλαγή θα ισχύσει από τη Δευτέρα

Φόρος δωρεών και γονικών παροχών: Ποια αλλαγή θα ισχύσει από τη Δευτέρα
Ψηφιακά από τη Δευτέρα οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών INTIME

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών θα υποβάλλονται μέσω του myProperty. Έτσι, για ακόμα δύο συναλλαγές με την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζονται πλέον να επισκέπτονται την ΔΟΥ.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, θα υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής.

Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εφαρμογής, το myProperty θα τεθεί εκτός λειτουργίας από το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, στις 16:00, έως την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, στις 21:00.

Παράλληλά, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές υπό την προϋπόθεση ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στα αρχικά σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν να δοθεί παράταση 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022, μετά τη βροχή αιτημάτων από ιδιοκτήτες και αρμόδιους φορείς εξετάζεται η παράταση να είναι έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια και να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και έξοδα που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ