ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΣτΕ o Δήμος κατά του επενδυτικού σχεδίου «Voula Project» για την κατασκευή κατοικιών

Στο ΣτΕ o Δήμος κατά του επενδυτικού σχεδίου «Voula Project» για την κατασκευή κατοικιών
Σύμφωνα με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης επιχειρείται η οικιστική ανάπτυξη μιας ήδη οργανωμένης οικιστικά και πολεοδομικά περιοχής Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Με το σκεπτικό ότι θα υπάρξει πολεοδομική επιβάρυνση της περιοχής ο Δήμος Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης ζητά από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η ένταξη στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων του σχεδίου «VOULA PROJECT», προϋπολογισμού 135.921.252 ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή κατοικιών, κ.λπ. στην περιοχή «Εξοχή».

Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο εν λόγω Δήμος υποστηρίζει ότι από την επίμαχη επένδυση, θα επέλθει πολεοδομικό έλλειμμα και ανατροπή του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ισοζυγίου, συνιστάμενη στην έλλειψη κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων.

Σύμφωνα με την προσφυγή το εν λόγω επενδυτικό έργο παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη φέρουσα οικιστική ικανότητα της πολεοδομικής περιοχής, το πολεοδομικό κεκτημένο και περιβαλλοντικό ισοζύγιο της «Εξοχής».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής εκδόθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου 4608/2019, καθώς δεν συνιστά στρατηγική επένδυση το σχέδιο «VOULA PROJECT», ούτε μπορεί να υπαχθεί στην έννοια της στρατηγικής επένδυσης, καθώς επιχειρείται η οικιστική ανάπτυξη μιας ήδη οργανωμένης οικιστικά και πολεοδομικά περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή το επενδυτικό σχέδιο δεν δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας, αλλά ούτε συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ούτε όμως το επίμαχο επενδυτικό σχέδιο εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, κάτι που το καθιστά αντίθετο στις διατάξεις του νόμου 4277/2014. Την ίδια στιγμή, το επενδυτικό αυτό σχέδιο είναι αντίθετο στο ρυθμιστικό χαρακτήρα της περιοχής, ο οποίος είναι αποκλειστικά της κατοικίας, κάτι που επιβαρύνει τους όρους διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής «Εξοχή».

Σημειώνεται ότι με την από 5.8.2021 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων εντάχθηκε στα επενδυτικά σχέδια το «VOULA PROJECT» του επενδυτικού φορέα «VHPH PROPERTIES Μονοπρόσωπη Α.Ε.», προϋπολογισμού 135.921.252 ευρώ. Πρόκειται, σύμφωνα με τον εν λόγω Δήμο, για έργο οικιστικής –τουριστικής ανάπτυξης, σε έκταση 71.000 τ.μ. μέσα στην πολεοδομική ενότητα «Εξοχή» στην οποία προγραμματίζεται να κατασκευαστούν 250 έως 350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ