ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Όλες οι αλλαγές

Νέος αναπτυξιακός νόμος: Όλες οι αλλαγές
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αλλαγές στη δομή των επενδυτικών ενισχύσεων με έμφαση στην καινοτομία, στην απασχόληση και στην εξωστρέφεια φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος αναμένει πράσινο φως από τους θεσμούς για να κατατεθεί στη Βουλή.

Μάλιστα ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές σε βάθος 15ετίας, δωδεκαετές σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ και ειδική επενδυτική μέριμνα για τα εννέα νησιά που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας των προσφυγικών ροών.

Μέσω του νέου νόμου εκτιμάται ότι θα διοχετευτούν στην αγορά για τη στήριξη των επιχειρήσεων 4,8 δισ. ευρώ εντός της επόμενης τετραετίας. Χαρακτηριστική καινοτομία του είναι ότι εταιρείες με ζημιογόνες χρήσεις δεν θα αποκλείονται από την ένταξή τους σε αυτόν, ενώ θα προβλέπει ότι δεν είναι υποχρεωτική η ιδία συμμετοχή για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων, η οποία θα μπορεί να καλυφθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Οπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δημιουργία καινοτομικών, εξωστρεφών, δυναμικών, βιώσιμων επιχειρήσεων και παράλληλα η αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στη συγκράτηση της φυγής των νέων επιστημόνων.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ενισχύει επιχειρήσεις ανάλογα με την περιοχή στην οποία θα εγκαθίστανται προσφέροντας για παράδειγμα μοριοδότηση όσων εγκαθίστανται σε ΒΙΠΕ, σε ζώνες καινοτομίας, σε ορεινές, μικρές, νησιωτικές, παραμεθόριες ή σε περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή μείωση.

Επιπλέον θα συνδυάζει και φορολογικά κίνητρα με τις επιχορηγήσεις, ενώ εξετάζεται και η χρήση των λεγόμενων νέων επιστρεπτέων χρηματοδοτικών εργαλείων μόχλευσης (επενδυτικά ταμεία - παροχή δανείων, εγγυήσεις δανείων, κεφαλαιακές συμμετοχές).

Τέλος, θα προβλέπει απλοποιημένες διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου και θα λειτουργεί συντονισμένα με τα άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων όπως είναι το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.

Ειδικότερα, με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος:

-Τίθεται πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο, για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελουμένων από τις κρατικές ενισχύσεις.

-Ενισχύονται ειδικές κατηγορίες: εξωστρέφεια, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, κλάδοι (ΤΠΕ - αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα), ειδικές περιοχές (μείωση πληθυσμού, νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές), ΒΕΠΕ βιομηχανικές περιοχές - ζώνες καινοτομίας, υψηλή προστιθέμενη αξία. Παρέχονται κεφαλαιακές ενισχύσεις.

-Προσφέρονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (funds), εγγυήσεις δανείων, κεφαλαιακές συμμετοχές.

-Παρέχεται ενίσχυση με φοροαπαλλαγές. Προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης, τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού.

-Απλοποιούνται οι διαδικασίες με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών με ταυτόχρονη εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Οσον αφορά τις ενισχύσεις, αυτές θα μπορούν να δίνονται για:

-Μηχανολογικό εξοπλισμό.

-Γενική επιχειρηματικότητα.

-Νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα.

-Συνέργειες και δικτυώσεις (Clusters).

-Ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς - Ταμεία συμμετοχών - Μόχλευση.

-Επιστρέφονται: κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνεια, εγγυήσεις δανείων.

-Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια - Αλυσίδες αξίας - Περιφερειακά ή διαπεριφερειακά, τοπικά - χωρικά: «από τα κάτω».

-Επενδύσεις μείζονος σημασίας άνω των 20 εκατ. ευρώ.