ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάλλεται λόγω μετάλλαξης Όμικρον το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Αναβάλλεται λόγω μετάλλαξης Όμικρον το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
Την τελευταία φορά που διεξήχθη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο ήταν τον Ιανουάριο του 2020 Photo/Markus Schreiber,file

Εξαιτίας των νέων συνθηκών που δημιουργεί η καλπάζουσα διασπορά της παραλλαγής Όμικρον αναβάλλεται για το καλοκαίρι του 2022 η προγραμματισμένη για τις 17 έως 21 Ιανουαρίου διεξαγωγή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Σε σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρεται ότι οι επικρατούσες συνθήκες της πανδημίας καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διεξαγωγή της διεθνούς συνάντησης διά φυσικής παρουσίας.

Παρά την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, η μεταδοτικότητα της παραλλαγής Ομικρον και οι επιπτώσεις της στις μετακινήσεις και την κινητικότητα καθιστούν αναγκαία την αναβολή της διεξαγωγής της διεθνούς συνάντησης του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας κάθε Ιανουάριο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είχε αναβληθεί για το περασμένο καλοκαίρι και η διεξαγωγή του Φόρουμ του 2021, προτού τελικά ακυρωθεί εντελώς.

Την τελευταία φορά που διεξήχθη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο ήταν τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο πλανήτης είχε μόλις αρχίσει να βρίσκεται ενώπιον της πανδημίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα οι πολίτες και η παγκόσμια οικονομία είχαν περιέλθει σε καθεστώς lockdown.

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καταγράφοντας διπλασιασμό κάθε δύο με τρεις ημέρες στο Λονδίνο και άλλες περιοχές, και καταφέροντας σοβαρό πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που φοβούνται τον αντίκτυπο στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Νέα περιοριστικά μέτρα τίθετανι σε ισχύ διεθνώς καθώς η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία ακόμα και σε χώρες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και ανοσίας του πληθυσμού, χωρίς να είναι ακόμη σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά της ή σε έναν συνδυασμό των δύο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ