ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Βερολίνο πιέζει να αυξηθούν οι αποκρατικοποιήσεις

Το Βερολίνο πιέζει να αυξηθούν οι αποκρατικοποιήσεις
EUROKINISSI

Σε έντονο γερμανικό πρέσινγκ βρίσκεται η επόμενη γενιά των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων, με το Βερολίνο να πιέζει να αυξηθούν σε αριθμό και να αναβαθμιστούν ποιοτικά περιλαμβάνοντας και στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΚΟ.

Σημειώνεται πως οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο υπερ-Ταμείο για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αποτελούν την εγγύηση για το δάνειο 86 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα μέσω του ESM.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι Γερμανοί πιστεύουν πως εφόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή και μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης για να αυξηθούν τα έσοδα δεν προβλέπονται στο ορατό μέλλον, μέρος του χρέους θα αποπληρώνεται από πωλήσεις κρατικής περιούσιας.

Σύμφωνα με γερμανικές πηγές που μιλούν στα Νέα, «το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 23 αποκρατικοποιήσεις, αποτέλεσε παράρτημα του Μνημονίου του Αυγούστου και ψηφίστηκε ως είχε από τη γερμανική Βουλή. Συνιστά επομένως συστατικό στοιχείο της δανειακής σύμβασης και ως εκ τούτου οι ελληνικές Αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν την πλειονότητα από αυτές».

Σχέδιο συμφωνίας μάλιστα που παρουσίασαν προ μερικών εβδομάδων οι θεσμοί στην κυβέρνηση δεν προβλέπει μόνο 23 αλλά 27 ιδιωτικοποιήσεις. Α

νάμεσα σε αυτές και κάποιες πολύ δύσκολες πολιτικά, οι οποίες εφόσον προχωρήσουν θα διαταράξουν ευαίσθητες κοινωνικές και εσωκομματικές ισορροπίες, όχι μόνο της σημερινής αλλά και οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης, όπως το 17% της ΔΕΗ για το οποίο μάλιστα γερμανικές πηγές φέρονται να πιέζουν ώστε να προχωρήσει γρήγορα, ακόμη και εντός του 2016 ή το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ