ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Πρόοδος, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα

Eurogroup: Πρόοδος, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από το Άμστερνταμ, όπου συνεδριάζουν σήμερα Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εξετάσουν το τι μέλλει γενέσθαι με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν Γερμανία και ΔΝΤ.

«Ακούμε καλές ειδήσεις από την Αθήνα», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εφικτή χαρακτήρισε την συμφωνία Ελλάδας- θεσμών ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ θετικές αναφορές για την Ελλάδα επεφύλασσε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από πλευράς ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, καλωσόρισε μεν τα στοιχεία της Eurostat, αλλά δεν παρέλειψε να κρατήσει και αποστάσεις, λέγοντας «εάν είναι ακριβή τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα τα εξετάσουμε με πολύ προσοχή».

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε πως θα υπάρξει συζήτηση για την πρόοδο της Ελλάδας και το που βρίσκεται η αξιολόγηση και πρόσθεσε: «Μην είμαστε αυστηροί με τους Έλληνες. Θέλει χρόνο για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό». Κράτησε βέβαια χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης, λέγοντας «μην περιμένετε καμία συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα», ενώ ερωτηθείς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανέφερε πως πλέον ξεκινά αυτή η συζήτηση.

Πρόοδο στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς παραδέχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη».Αναφερόμενη στα νέα μεγέθη που ανακοίνωσε χθες η Eurostat η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως είναι σημαντικά, όμως κράτησε τις αποστάσεις της: «Καλωσορίζω τα νέα νούμερα που βγήκαν. Εάν είναι ακριβή τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Γιατί έχουμε δει στο παρελθόν τα νούμερα να αλλάζουν σε αναθεωρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θα τα εξετάσουμε με πολύ προσοχή».

«Έχει γίνει καλή πρόοδος. Είμαστε κοντά», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που να είναι οικονομικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι εντός πεδιάς», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι για το 2018 που προβλέπονται στο Μνημόνιο πρέπει να πιαστούν.

Πρόοδο στην Ελλάδα διαπιστώνει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι σε θέση οι υπουργοί Οικονομικών να ολοκληρώσουν σήμερα τη συζήτηση για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία ανέφερε πως αυτά έχουν ελεγχθεί ως προς την ακρίβεια τους. «Τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από θεσμούς της ΕΕ», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ