ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Υποχωρεί στην περιοχή των 34.000 δολαρίων

Bitcoin: Υποχωρεί στην περιοχή των 34.000 δολαρίων
Στην περιοχή των 34.000 δολαρίων κινείται το Bitcoin Pixabay

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ημέρες από τότε που το ΔΝΤ προειδοποίησε πως οι μεταβολές στις τιμές του Bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων έχουν πλέον σημαντικό βαθμό συσχέτιση με τις μεταβολές των  τιμών των μετοχών.

Σε επίπεδο μήνα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στη Wall Street σημειώνει απώλειες 13,25% και πλέον διαμορφώνεται στις 13.768,92 μονάδες. Το ίδιο διάστημα το Bitcoin σημειώνει απώλειες 32% και διαμορφώνεται σήμερα στα 34.983 δολάρια.

Το Bitcoin έχει απωλέσει 600 δισ. δολάρια σε αξία, με τη συνολική αγορά των κρυπτονομισμάτων να μετρά απώλειες 1 τρισ. δολαρίων από τον Νοέμβριο.

Καθώς τα κρυπτονομίσματα ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στο επενδυτικό κατεστημένο, η συσχέτισή τους με τα παραδοσιακά assets, όπως οι μετοχές, αυξήθηκε σημαντικά. Περιορίστηκε έτσι το πλεονέκτημα διαφοροποίησης του κινδύνου που είχαν στο παρελθόν και παράλληλα έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να διαχυθεί μία πτώση των τιμών τους σε άλλα τμήματα της αγοράς.

Πριν από την πανδημία, τα crypto δεν είχαν σημαντικό βαθμό συσχέτισης με τους μεγάλους δείκτες μετοχών. Θεωρούνταν για τον λόγο αυτό ως ένας τρόπος διαφοροποίησης του κινδύνου για τους επενδυτές και προστασίας τους από τις διακυμάνσεις άλλων assets. Αυτό άλλαξε μετά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών στις αρχές του 2020 λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Οι τιμές των crypto, όπως και των μετοχών, εκτινάχθηκαν εν μέσω των χαλαρών χρηματοδοτικών συνθηκών και της μεγαλύτερης διάθεσης ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές.

Με βάση τη συσχέτιση αυτή, η διόρθωση των μετοχών αυξάνει τον κίνδυνο των crypto για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ