ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύσκολη η σημερινή ημέρα για τα Χρηματιστήρια στον απόηχο των αποφάσεων της Fed

Δύσκολη η σημερινή ημέρα για τα Χρηματιστήρια στον απόηχο των αποφάσεων της Fed
Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχασαν έδαφος χθες μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, ενώ ο «δείκτης φόβου», ο γνωστός VIX έκλεισε στις 32 μονάδες. INTIME

Με απώλειες κινούνται τα χρηματιστήρια σήμερα διεθνώς στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Federal Reserve που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο να αυξάνει σύντομα τα επιτόκια της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ήδη μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν στις αγορές της Ασίας. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά 3,1% στις 26.170,30 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση 2,50% , ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 1,78%.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχασαν έδαφος χθες μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, ενώ ο «δείκτης φόβου», ο γνωστός VIX έκλεισε στις 32 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί χθες ότι θα προχωρήσει τον Μάρτιο σε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed ανέφερε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από το επίπεδο του 0 με 0,25% που βρίσκονται σήμερα θα είναι πιθανότατα σύντομα κατάλληλη.

«Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται αρκετά πάνω από το 2% και μια ισχυρή αγορά εργασίας, η επιτροπή FOMC έκρινε ότι θα είναι σύντομα κατάλληλη μια αύξηση των επιτοκίων» τονίζεται στην ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι οι έκτακτες αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed απέσυρε από την ανακοίνωση ότι η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων, μια φράση που υπήρχε σε κάθε ανακοινωθέν από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Fed σημείωσε πως αναμένει ότι η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού θα ξεκινήσει μετά την έναρξη των αυξήσεων επιτοκίων.

H Fed προσανατολίζεται προς μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση.

«Έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα ρίσκα, ειδικά με όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

«Αναμένουμε κάποια αποδυνάμωση της οικονομίας από την Όμικρον, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι προσωρινή και πιστεύουμε ότι η υποκείμενη ισχύς της οικονομίας θα εκδηλωθεί αρκετά γρήγορα μετά από αυτό» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ