ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλοι χαμένοι φορολογικού και ασφαλιστικού όσοι έχουν «μπλοκάκι»

Μεγάλοι χαμένοι φορολογικού και ασφαλιστικού όσοι έχουν «μπλοκάκι»

Το ασφαλιστικό- φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή οδηγεί σε τεράστιες επιβαρύνσεις έως και 100% όσους έχουν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή είναι μισθωτοί και επιτηδευματίες ταυτόχρονα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει «πλασματικές» ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια κέρδη ως 32.000 ευρώ. Και η αναφορά σε πλασματικές ελαφρύνσεις δεν είναι τυχαία, δεδομένου πως ό,τι κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας θα το πληρώσουν σε εισφορές, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι μισθωτοί με εισοδήματα από «μπλοκάκι» θα επιβαρυνθούν το επόμενο έτος και με εισφορά για την κύρια σύνταξη σε ποσοστό 20% επί του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο μισθό 15.000 ευρώ συν 15.000 ευρώ από «μπλοκάκι» σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 5.520 ευρώ, ενώ με τις αλλαγές που προτείνονται θα επιβαρυνθεί με φόρο 5.976 ευρώ, δηλαδή 456 ευρώ παραπάνω, λόγω του γεγονότος ότι πλέον τα εισοδήματα αθροίζονται και μπαίνουν στη νέα ενιαία κλίμακα.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί όμως και με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές στο «μπλοκάκι» που ανέρχονται σε 4.042 ευρώ. Δηλαδή, η συνολική επιβάρυνση από 5.520 ευρώ εφέτος θα ανέλθει σε 10.474 ευρώ, δηλαδή θα διπλασιαστεί !

ΔΗΜΟΦΙΛΗ