ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεπή στρατηγική μεταρρυθμίσεων ζητά η ΕΚΤ από την Ελλάδα

Συνεπή στρατηγική μεταρρυθμίσεων ζητά η ΕΚΤ από την Ελλάδα
Συνεπή στρατηγική μεταρρυθμίσεων ζητά η ΕΚΤ από την Ελλάδα AP

Τη θέση πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και μετά το πέρας της περιόδου της ενισχυμένης εποπτείας, για να βοηθήσει να ανέβει η αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της από το επίπεδο «junk», προχώρησε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα Mάρτιν Μπάιστερμπος.

«Η διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τις εναπομένουσες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Μπάιστερμπος σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις που του υπέβαλε το Bloomberg.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα Mάρτιν Μπάιστερμπος

Κατά τον ίδιο, αυτές οι ανισορροπίες προέρχονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών. Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η πανδημία, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Μπάιστερμπος, ο οποίος προέτρεψε την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της πέρα από το τέλος της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας.

Χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το σχέδιο της Ελλάδας για τη χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Το σχέδιο «αντιμετωπίζει σημαντικές και μακροχρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και θα αντλήσει σημαντικά ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης», είπε ο Μπάιστερμπος.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία παρότι μειώθηκαν από το ανώτατο όριο των 107 δισ. ευρώ το 2016 παρέμειναν στα 21 δισ. ευρώ περίπου τον Σεπτέμβριο.

Ο Μπάιστερμπος επισήμανε ότι υπάρχει «ουσιαστική πρόοδος» από τις τράπεζες στη μείωση των επισφαλών χρεών, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στις νεότερες πιστώσεις είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος. Ακόμα κι έτσι, τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τον ρυθμό της αναδιάρθρωσης ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Τα μη αναδιαρθρωμένα επισφαλή δάνεια, ακόμη και αν δεν είναι πλέον στο τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να αποτελούν βάρος», είπε. «Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ενίσχυση της λεγόμενης "θεραπείας δανείων" αποτελεί ολοένα και πιο σημαντική προτεραιότητα». Ο Μπάιστερμπος είπε ακόμη πως αν και το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός, το λεγόμενο σύστημα πώλησης και εκμίσθωσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών, οι οποίες είναι συχνά μακροχρόνιες. Κατά τον ίδιο, και η καθυστέρηση στην πληρωμή των κρατικών εγγυήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί ταχύτερα.

Τέλος, είπε πως τα ευρωπαϊκά δάνεια για τη στήριξη από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα πρέπει να χορηγούνται με βάση εύλογα οικονομικά κριτήρια, ενώ η χρηματοδότηση θα πρέπει επίσης να παρέχεται σε υγιείς μικρότερες επιχειρήσεις χωρίς άλλες πηγές χρηματοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ