ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο «κόκκινο» τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο «κόκκινο» φαίνεται να βρίσκονται για ακόμη μια φορά τα ταμειακά διαθέσιμα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, με την ελληνική κυβέρνηση να καταφεύγει, όπως και το 2015, στα αποθεματικά των δημοσίων φορέων.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη συγκέντρωση των αποθεματικών των νοσοκομείων, της Βουλής, του ΟΑΕΔ, ενώ αναμένεται να μππουν και τα διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ, σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων της καταβολής των μισθών και συντάξεων. Είχε προηγηθεί το «καμπανάκι» του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σχέση με την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. «Για άλλη μια φορά η κατάσταση με τη ρευστότητα στην Ελλάδα γίνεται οριακή» είχε δηλώσει ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση δόσης.

Και ενώ το σκηνικό αβεβαιότητας και οικονομικής ασφυξίας θυμίζει έντονα ημέρες του περασμένου καλοκαιριού, υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα αναμένεται να καταβάλει τον Απρίλιο συνολικά 931 εκατ. ευρώ για τόκους και αποπληρωμή δανείων (ήδη πλήρωσε 459 εκατ. ευρώ που αφορούν σε καταβολές προς το ΔΝΤ), ενώ αθροιστικά το Μάιο και τον Ιούνιο για τις σχετικές υποχρεώσεις θα καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης, για το χρέος, τον Ιούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία, να κάνει λόγο για «νέο ριφιφί», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «σπάει τους κουμπαράδες και παίρνει τη λιγοστή ρευστότητα που έχει απομείνει από τα νοσοκομεία, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τη Βουλή».
«Η Κυβέρνηση αμετανόητη, αποδεικνύει ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη της που ζημίωσαν τους πολίτες και οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Η υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει στη χώρα είναι μόνο μία: να φύγει τώρα», ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι «την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν πλεονάσματα και επιτυχείς διαπραγματεύσεις, ζητά να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των Νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος».

«Ακριβώς ένα χρόνο μετά την καταστροφική αποστράγγιση των αποθεματικών των δημοσίων φορέων (Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Πανεπιστήμια κλπ) γινόμαστε στο ίδιο επικίνδυνο έργο θεατές», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή, το Ποτάμι αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «σκουπίζει» αδιακρίτως τα αποθεματικά των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αδιαφορεί για τα ασθενοφόρα που είναι χωρίς βενζίνη και για τα νοσοκομεία που δεν έχουν γάζες, πλην όμως μαζεύει ό,τι χρηματικό διαθέσιμο βρίσκει για να βγάλει το Πάσχα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ