ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων των ναυτικών

Τι αλλάζει στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων των ναυτικών

Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου εντάσσεται σε αυτό ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ), που έχει ως αντικείμενο τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς, που είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.

Καθώς τα ποσά που αφορούν στα οικογενειακά επιδόματα συνεισπράττονται, μέσω των ναυτολογίων από το ΝΑΤ και αποδίδονται στη συνέχεια στον Ε.Λ.Ο.Ε.Ν., κρίθηκε σκόπιμη και λειτουργικά επιβεβλημένη η ένταξη του ΕΛΟΕΝ στο ΝΑΤ και η συνέχιση της λειτουργίας του μέσα σε αυτό με πλήρη οικονομική, λογιστική και περιουσιακή αυτοτέλεια.

  • Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ορίζονται οι αναγκαίες τεχνικές και διαδικαστικές παράμετροι της ένταξης, με τρόπο που θα διασφαλίσει τη λειτουργική συνέχεια και την κανονική καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων στους δικαιούχους. Ρητά δε ξεκαθαρίζεται ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης του οικογενειακού επιδόματος και τους δικαιούχους αυτού, που παραμένουν αμετάβλητοι.

Τέλος με την τροπολογία, επικαιροποιείται το πλαίσιο των οργάνων διοίκησης του ΝΑΤ και καθίσταται πιο ευέλικτο, προσπάθεια που θα συνεχιστεί με την κωδικοποίηση της πολυδιασπασμένης νομοθεσίας του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ