ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν σε CNN Greece: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει πρόταση για πρόσθετες μειώσεις φόρων

Κομισιόν σε CNN Greece: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει πρόταση για πρόσθετες μειώσεις φόρων
Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει στην ΕΕ πρόταση για μειώσεις φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα λέει στο CNN Greece εκπρόσωπος της Κομισιόν AP

Στην κατηγορηματική διάψευση πληροφοριών και δημοσιευμάτων που έφεραν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει αρνηθεί λόγω δημοσιονομικών ανησυχιών στην ελληνική κυβέρνηση τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και στα τρόφιμα, προχώρησε εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτημα του CNN Greece.

«Η Επιτροπή δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί πρόταση για πρόσθετες φορολογικές περικοπές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο ίδιος τόνισε πως το κλιμάκιο που επισκέφθηκε την Αθήνα τον Ιανουάριο στη βάση της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας επανέλαβε την ανάγκη τα μέτρα στήριξης να παραμείνουν «προσωρινά και στοχευμένα».

Η απάντηση της Επιτροπής στο CNN Greece βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, καθώς δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών υποστήριζαν πως σε συζητήσεις που είχε η ελληνική κυβέρνηση με αξιωματούχους των Βρυξελλών «συνάντησε τείχος» στο ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων από το 13% στο 6%, έστω και για διάστημα λίγων μηνών.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επικαλούνταν ως λόγο της δήθεν άρνησής των θεσμών το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα προκαλούταν από το μεγάλο κόστος που θα είχαν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε στο CNN Greece πως η Επιτροπή δεν έχει υπ' όψη της μια τέτοια πρόταση να έχει υποβληθεί.

«Σε συνέχεια των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρχές αντικατέστησαν το προσωρινό καθεστώς επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας του 2021 με έναν νέο αυτόματο μηχανισμό στήριξης, ο οποίος συνδέει το επίπεδο των επιδοτήσεων με τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αρχές αποφάσισαν επίσης να χορηγήσουν επιδότηση στη θέρμανση για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Το μέγεθος της στήριξης αναμένεται να φτάσει το 0,5% του ΑΕΠ έως τον Ιούλιο του 2022, αλλά το κόστος της θα καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Ως εκ τούτου, το καθεστώς έχει σχεδιαστεί ως δημοσιονομικά ουδέτερο», ανέφερε στο CNN Greece το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως τα παραπάνω μέτρα «είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής του 2021 για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας» και ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας».

«Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα»

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές περί ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ενδεχόμενες φοροαπαλλαγές, ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικόλαος Φαραντούρης δήλωσε στο CNN Greece ότι «η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη απ' τον περασμένο Νοέμβριο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε γενναία δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα προς ανακούφιση των περισσότερο ευάλωτων καταναλωτών, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ, με τη σημείωση μάλιστα ότι στην Ελλάδα παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές στην ΕΕ».

Όπως τόνισε ο κ. Φαραντούρης, «ελλείψει αρμοδιότητας της ΕΕ για τη λήψη πιο δραστικών μέτρων έναντι των διεθνών προμηθευτών φυσικού αερίου, η Επιτροπή απευθύνθηκε το Φθινόπωρο στις εθνικές κυβερνήσεις για τη λήψη μέτρων ανακούφισης κατά της ακρίβειας. Δυστυχώς, αντί έγκαιρων δημοσιονομικών και ρυθμιστικών πρωτοβουλιών, υπήρξαν λανθασμένες εκτιμήσεις και δημοσιονομικές προτεραιότητες και ατελέσφορες εμπορικές διαπραγματεύσεις για τις τιμές φυσικού αερίου που επέτειναν αντί να περιορίσουν την άνοδο των τιμών ενέργειας στη χώρα μας το τελευταίο εξάμηνο».

Ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικόλαος Φαραντούρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ