ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σημαντικές οι συνέπειες στην οικονομία από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σταϊκούρας: Σημαντικές οι συνέπειες στην οικονομία από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
ΙΝΤΙΜΕ

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022 αλλά και το πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε στο FIN FORUM 2022 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αν μπορούσα να δομήσω μια τοποθέτηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον σαν αυτό που ζούμε σήμερα θα μπορούσε ο τίτλος της θα μπορούσε να είναι "ευοίωνες προοπτικές, αυξημένες αβεβαιότητες, μεγάλες προκλήσεις"», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας.

Και συνεχίσε: «Γιατί ευοίωνες προοπτικές; Γιατί μια σειρά από δείκτες της οικονομίας αποδεικνύουν ότι κοινωνία και πολιτεία τα κατάφεραν ικανοποιητικά μέσα σε πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Η μεγέθυνση της οικονομίας φαίνεται να είναι ισχυρή, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει για το 2021 και να αναπτύσσεται βιώσιμα το 2022. Βλέπουμε, παρατηρούμε συστηματικά τις επενδύσεις έρχονται στη χώρα, να δημιουργούν εισοδήματα και νέες θέσεις απασχόλησης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανεργία την τελευταία διετία να έχει συρρικνωθεί σημαντικά περίπου κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση της τελευταίας διετίας».

Ακόμη, τόνισε πως «παρατηρούμε ότι οι επιχειρήσεις να αντέχουν, ο τζίρος το 2021 υπερέβη κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον αντίστοιχο τζίρο τους το 2019. Παράλληλα, βλέπουμε πολλές νέες επιχειρήσεις να έχουν ανοίξει το 2021, μια αύξηση ετήσια της τάξεως του 35%».

«Επίσης, βλέπουμε το τραπεζικό σύστημα να έχει αποκτήσει εντονότερα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας τόσο στο παθητικό του όσο και στο ενεργητικό του», τόνισε ο υπουργός εξηγώντας:

«Στο παθητικό του με μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων της τάξεως των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το καλοκαίρι του 2019. Στο δε ενεργητικό του μια μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά σε υψηλούς θετικούς δείκτες επί 14 μήνες. Και τα χτεσινά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.

Το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη βλέπουμε από μελέτες εντός και εκτός της Ελλάδας, να είναι στο 9μηνο του 2021, μετά τον πληθωρισμό, αυξημένο κατά 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019.

Επίσης, βλέπουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σταθερά να ενισχύεται».

«Η οικονομία άντεξε και τα κατάφερε»

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η οικονομία άντεξε, τα κατάφερε και έχει πολύ ευοίωνες προοπτικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που εργάζεται σε μια ρεαλιστική δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών. Το ευοίωνο στοιχείο του μέλλοντος, στοιχειοθετείται και από τη σύγκριση από ευρωπαϊκές μελέτες της πορείας της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις οικονομίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς πριν την κρίση στην Ουκρανία, η Ελλάδα θα είχε και θα έχει το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρώπη, μέχρι το 2024 και ταυτόχρονα θα έχει και τον πιο σταθερό ρυθμό αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις την επόμενη διετία».

Το κόστος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι αβεβαιότητες

Ωστόσο, υπάρχει και αβεβαιότητα για το μέλλον λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τον ΥΠΟΙΚ να αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν και αυξημένες αβεβαιότητες. Στις υφιστάμενες αβεβαιότητες ήρθε να προστεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια απολύτων ανιστόρητη, καταδικαστέα πράξη. Η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με πράξεις, μαζί με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η εισβολή όμως θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική.

Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται.

Θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις.

Θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».

Ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε λέγοντας πως:

«Η ελληνική οικονομία έχει ένα βιώσιμο χρέος αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη και επιδιώκουμε να το μειώσουμε. Η Ελλάδα του 2021 χτίζοντας ορθώς ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφάνισε ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει σιγά σιγά να σταθεροποιήσουμε. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αγωνιζόμαστε να βγούμε από αυτό το 2022. Συμπερασματικά: απέναντι σε αυτές τις ευοίωνες προοπτικές η ελληνική κυβέρνηση στέκεται με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με σύνεση και με αποφασιστικότητα».

Οι 7 στόχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2022

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τους επτά στόχους της κυβέρνησης για το 2022:

  1. Οικονομική μεγέθυνση
  2. Διατηρισημότητα ανάπτυξης
  3. Έξοδος από τη δημοσιονομική εποπτεία
  4. Μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
  5. Ενίσχυση της Άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας
  6. Σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας
  7. Επενδυτική βαθμίδα το 2023

Παρακολουθήστε εδώ live το FIN FORUM 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ