ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ιστορικό υψηλό των 139 δολαρίων εκτινάχθηκε το πετρέλαιο – Στα ύψη βενζίνη και τιμές ενέργειας

Στο ιστορικό υψηλό των 139 δολαρίων εκτινάχθηκε το πετρέλαιο – Στα ύψη βενζίνη και τιμές ενέργειας
Από την αρχή του 2022 η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έχει αυξηθεί κατά 70% περίπου, όπως και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου. AP

Στα 139 δολάρια εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, ισοφαρίζοντας το ιστορικό υψηλό των 139 δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2008. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο ανήλθε στα 130 δολάρια ανά βαρέλι, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 140 δολαρίων.

Από την αρχή του 2022 η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έχει αυξηθεί κατά 70% περίπου, όπως και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου.

Η εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου καίει πλέον τα νοικοκυριά καθώς στέλνει στα ύψη τις ήδη υψηλές τιμές των καυσίμων στη χώρα μας, αλλά επηρεάζει και την τιμή του φυσικού αερίου, καθώς στην Ελλάδα αυτή υπολογίζεται κατά 20% και βάσει των τιμών του πετρελαίου.

Να τονισθεί πως η επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των βενζινοπωλών δεν μπορεί να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων λόγω της αύξησής της τιμής του πετρελαίου και πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η μείωση του ΕΦΚ ή ευρύτερα η μείωση του ΦΠΑ, που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την πάταξη της λαθρεμπορίας αποτελούν μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς

Να σημειωθεί πως πολλοί ξένοι οίκοι είχαν προειδοποιήσει ότι το αργό πετρέλαιο τύπου Μπρεντ θα μπορούσε «εύκολα» να φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι, εάν οι γεωπολιτικές συνθήκες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιδεινωθούν.

Αυτό διότι η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, παράγοντας περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ