ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χωρίς φρένα» τρέχουν οι τιμές ενέργειας - Στις Βρυξέλλες το βλέμμα της κυβέρνησης

«Χωρίς φρένα» τρέχουν οι τιμές ενέργειας - Στις Βρυξέλλες το βλέμμα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση αναμένει και τις κινήσεις των Βρυξελλών σήμερα που θα αφορούν τόσο το κόστος όσο και τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ΑP Photo

«Χωρίς φρένα» τρέχουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη και την Ελλάδα μετά τις συζητήσεις που διεξάγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ για τη διακοπή ή τον περαιτέρω περιορισμό της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Χθες, Δευτέρα η τιμή φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub κατέρριψε νέο ρεκόρ εποχών, καθώς στη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Απριλίου εκτοξεύθηκε ακόμα και στα 345 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Η αύξηση την ώρα που η τιμή καρφωνόταν στο προαναφερόμενο επίπεδο ήταν σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω από 79%.

Σε σχέση με τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερδιπλασιαστεί. Το ράλι του ορυκτού καυσίμου παρασέρνει και τις χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι χθες η αγορά επόμενης ημέρας (day ahead market) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας εκτίναξε την τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στα 426,9 ευρώ/MWh. Πρόκειται επίσης για ρεκόρ εποχών, με το προηγούμενο να έχει καταγραφεί στην Ελλάδα στις 21 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ/MWh.

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός και το κόστος ενέργειας συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο σε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η κυβέρνηση αναμένει και τις κινήσεις των Βρυξελλών σήμερα που θα αφορούν τόσο το κόστος όσο και τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Μάρτιο. Πρόκειται για ένα «πακέτο» 350 εκατ. ευρώ που θα παράσχει μια μικρή ανάσα στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ