ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κατεβάζει ρολά» το Χρηματιστήριο της Μόσχας εν μέσω αυξανόμενων κυρώσεων

«Κατεβάζει ρολά» το Χρηματιστήριο της Μόσχας εν μέσω αυξανόμενων κυρώσεων
Το Χρηματιστήριο της Μόσχας θα παραμείνει σήμερα κλειστό, διατηρώνντας ωστόσο σε λειτουργία την αγορά συναλλάγματος, τις χρηματαγορές και την αγορά repos. AP

Άμυνες εν μέσω αυξανόμενων κυρώσεων επιχειρεί να χτίσει η ρωσική οικονομία, με τις αρμόδιες Αρχές να προχωρούν σε δραστικά μέτρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας το Χρηματιστήριο της Μόσχας θα παραμείνει σήμερα κλειστό, διατηρώντας ωστόσο σε λειτουργία την αγορά συναλλάγματος, τις χρηματαγορές και την αγορά repos.

Το ρωσικό χρηματιστήριο έχει αναστείλει σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση εις βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εισάγει περιορισμούς στην πρόσβαση των ρωσικών επιχειρήσεων σε ρευστό συνάλλαγμα τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες.

Στην περίοδο του εξάμηνου περιορισμού, οι ρωσικές εταιρείες και οι ρώσοι επιχειρηματίες που χρειάζονται αμερικανικό δολάριο, ιαπωνικό γεν, στερλίνα ή ευρώ σε ρευστό μπορούν να αντλήσουν μόλις 5.000 δολαρίων – κι αυτό μόνο για έξοδα επαγγελματικών ταξιδίων στο εξωτερικό.

Είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι εξαγωγές σιταριού, σμίγου, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού ακόμη και στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EEU), της οποίας ηγείται η ίδια, έως τις 31 Αυγούστου, σε μια κίνηση διασφάλισης της εγχώριας αγοράς για την ύπαρξη επαρκών ποσοτήτων τροφίμων, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ