ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία καθιερώνεται ως χώρα υποδοχής των Ρώσων ολιγαρχών

Η Τουρκία καθιερώνεται ως χώρα υποδοχής των Ρώσων ολιγαρχών
Οποιαδήποτε ενδεχόμενα κέρδη θα μπορούσαν να είναι κοντόφθαλμα για την Τουρκία που επιχειρεί την εξισορρόπηση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Τουρκία καθιερώνεται ως «ευπρόσδεκτος οικοδεσπότης» των Ρώσων ολιγαρχών, αλλά η στρατηγική αυτή έχει μόνον βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα και μεσοπρόθεσμα εγκυμονεί τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ότι θα καλωσόριζε τους Ρώσους ολιγάρχες τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρηματικές τους συναλλαγές τηρούν το διεθνές δίκαιο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ομοίως δηλώσει πως ορισμένοι ρωσικοί κεφαλαιουχικοί όμιλοι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στην Τουρκία.

Τα σχόλια έχουν πυροδοτήσει εικασίες ότι η Τουρκία μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να ενθαρρύνει ενεργά τις επενδύσεις από Ρώσους δισεκατομμυριούχους που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα κυρώσεων, καθώς προσπαθεί να στηρίξει την ταλαιπωρημένη οικονομία της.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ενδεχόμενα κέρδη θα μπορούσαν να είναι κοντόφθαλμα για την Τουρκία που επιχειρεί την εξισορρόπηση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

«Η προσέλκυση ρωσικών χρημάτων θα μπορούσε να βλάψει την Τουρκία μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC η Ντεφνέ Αρσλάν, ανώτερη διευθύντρια στο Atlantic Council στην Τουρκία και πρώην οικονομολόγος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ενώ επικρίνει έντονα την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας, η Τουρκία δεν εφαρμόζει κυρώσεις όπως αυτές που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, λέγοντας ότι τις αντιτίθεται επί της αρχής. Αντίθετα, έχει υιοθετήσει το ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή, διευκολύνοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να δημιουργούν ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο, αφού η Μόσχα συμφώνησε να περικόψει τη στρατιωτική της επίθεση στο Κίεβο, ενώ οι Ουκρανοί διαπραγματευτές πρότειναν την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Η στάση της Τουρκίας περί ουδετερότητας γίνεται σε μεγάλο βαθμό κατανοητή δεδομένων των στενών οικονομικών και διπλωματικών δεσμών της με τη Ρωσία, ιδίως όσον αφορά στην ενέργεια, στην άμυνα, στο εμπόριο και στον τουρισμό. Αυτό την καθιστά φιλόξενη για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Ωστόσο, η δυτική ανοχή είναι πιθανό να υποχωρήσει εάν η Τουρκία αρχίσει να επιδιώκει ενεργά τον πλούτο που υπόκειται σε κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ