ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Στοιχεία που ενδυναμώνουν την ελληνική επιχειρηματολογία εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 9ης Μαΐου θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για τα μέτρα που θα χρειαστούν για να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τη διετία 2016-2017, αλλά και τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη μεγεθών όπως το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η ανεργία, ο πληθωρισμός και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις για τα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και θα αναθεωρήσει τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει στις 4 Φεβρουαρίου 2016 όταν και είχε δώσει στη δημοσιότητα τις χειμερινές της προβλέψεις.

Σε εκείνη την έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως η Ελλάδα έπρεπε να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προγράμματος εφέτος και το 2017. Ωστόσο, η ΕΕ βασιζόταν στην εκτίμηση ότι το 2015 θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, κάτι που τελικά διαψεύστηκε καθώς το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση του Φεβρουαρίου η Κομισιόν παραδεχόταν ότι έσφαλε στις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας πέρυσι, σημειώνοντας τη σημασία που είχε για την ανακοπή της ύφεσης ο τουρισμός, αλλά και οι δαπάνες που έκαναν τα νοικοκυριά υπό τον φόβο του κουρέματος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2015, η οικονομία της Ελλάδας αποδείχθηκε ανθεκτική παρά την εφαρμογή της έκτακτης τραπεζικής αργίας, των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την αυξημένη αβεβαιότητα που σχετιζόταν με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου, με τα νοικοκυριά να προτιμούν να δαπανήσουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους προκειμένου να αποφύγουν πιθανά «κουρέματα».

Για τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδος η ΕΕ προέβλεπε το Φεβρουάριο τα εξής:

  • Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2016 για να αυξηθεί κατά 2,7% το 2017.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,4% το 2016 για να μειωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ το 2017.
  • Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το 2016 στο 185%, για να μειωθεί το 2017 στο περίπου 181,8%.
  • Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,5% το 2016 και κατά 0,8% το 2017.
  • Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας θα ανέλθει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2016 για να μειωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ το 2017.
  • O ρυθμός της ανεργίας θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2016 σε 24% και στο 22,8% το 2017.

Τα μεγέθη αυτά αναμένεται να αναθεωρηθούν σημαντικά σήμερα με τις εαρινές προβλέψεις στον απόηχο και των στοιχείων που ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το 2015.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης το 2015 σημείωσε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθεί η επίπτωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανήλθε στα 7,1 δισ. ευρώ τότε προκύπτει ότι πέρυσι η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ ή 0,7 % του ΑΕΠ. Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ελληνικό δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το 2015 στο 176,9% του ΑΕΠ, ενώ το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι στα 176 δισ. ευρώ από 177, 5 δισ. ευρώ που ήταν το 2014, καταγράφοντας μείωση 0,8%.

Συνάντηση Γιούνκερ - Γκασπάρ

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σήμερα που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τις προβλέψεις της Κομισιόν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Βίτορ Γκασπάρ, Διευθυντή του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν (ο Γκασπάρ ήταν υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας την περίοδο 2011-2013 όταν ο πρόεδρος Γιούνκερ ήταν επικεφαλής του Eurogroup).

Πρέπει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ είχε δημοσιοποιήσει στις 13 Απριλίου την έκθεσή της (Fiscal Monitor) για τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών μελών του Οργανισμού στην οποία εμπεριείχε και προβλέψεις για τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα για το 2015.

Σε αυτή τοποθετούσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος το 2015 στο 4,2% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 0,6% του ΑΕΠ, το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 και το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ. Για τα δημόσια έσοδα εκτιμούσε πως διαμορφώθηκαν στο 45,8% του ΑΕΠ, ενώ προέβλεπε πως οι δημοσιές δαπάνες ήταν στο 50% του ΑΕΠ. Τέλος, τοποθετούσε το δημόσιο χρέος το 2015 στο 178,4% του ΑΕΠ.

Η εν λόγω έκθεση ανέφερε πως για το 2015 τα δεδομένα για την Ελλάδα αντανακλούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις του προσωπικού του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που υπόκεινται σε αναθεώρηση.

Μέλλει να καταδειχθεί εάν μετά τις σημερινές συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Βίτορ Γκασπάρ θα λάβει πρωτοβουλία να αναθεωρήσει τα στοιχεία του ΔΝΤ για την Ελλάδα και να προσαρμόσει τα δεδομένα του Ταμείου για το 2015 σε εκείνα της Eurostat και της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ