ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επενδύσεις και καινούργιες τεχνολογίες στο δρόμο της πράσινης μετάβασης

Νέες επενδύσεις και καινούργιες τεχνολογίες στο δρόμο της πράσινης μετάβασης

Καταλύτης νέων επενδύσεων και αξιοποίησης καινοτόμων, «πράσινων» τεχνολογιών στο κομμάτι της πράσινης ενέργειας είναι η ενεργειακή κρίση και η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εντός Ελλάδας κυβερνήσεις και επιχειρήσεις «πατούν γκάζι» για την επιτάχυνση έργων πράσινης μετάβασης, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τους σχετικούς στόχους. Εξάλλου, όπως τόνισε πρόσφατα η αρμόδια επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, εκτός των άλλων οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν κομβικό ρόλο στο στόχο αντικατάστασης των 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου εντός του τρέχοντος έτους.

Έτσι, οι κορυφαίες εγχώριες εταιρείες δίνουν έμφαση σε ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης ισχύος αλλά και σε αιολικά πάρκα, τόσο «παραδοσιακά» αλλά και υπεράκτια. Συνολικά, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να μπουν στο σύστημα πολύ περισσότερα από 5 Gigawatt Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλάζοντας άρδην το ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Όπως ανέφερε εξάλλου πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, κομβικό σημείο της πράσινης μετάβασης είναι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, ο μετασχηματισμός αυτός θα υλοποιηθεί «με διαφοροποίηση στο ενεργειακό μείγμα, μείωση του λιγνίτη και στροφή στην καθαρή ενέργεια». Αντίστοιχα, ο μέχρι πρότινος στόχος ήταν οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 2030 το 35% της συνολικής κατανάλωσης (σήμερα 18%) και το 61-64% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα 25%).

Όμως, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο στόχος αυτός αναμένεται να αναθεωρηθεί τόσο ως προς το σκέλος του χρονοδιαγράμματος όσο και αναφορικά με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ. Και μπορεί στο ενδιάμεσο να αναδεικνύεται ο ρόλος του φυσικού αερίου (CNG και LNG) ως καυσίμου μετάβασης, όμως μεσο-μακροπρόθεσμα οι ΑΠΕ θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο. Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, πολύ σύντομα θα υπάρξουν και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, διευκολύνοντας τις σχετικές αδειοδοτήσεις και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Περισσότερο «πράσινο» Ταμείο Ανάκαμψης

Μάλιστα, σε συνέχεια των παραπάνω εξελίξεων, ήδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των πόρων και στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο ούτως η άλλως είναι καταλύτης της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, με βάση το σημερινό σχεδιασμό, περισσότερα από 6 δισ. ευρώ επιδοτήσεων θα διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αποκλείεται όμως, από το 2023 και μετά, το ποσό αυτό να διευρυνθεί, καθώς η πράσινη μετάβαση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία. Επιπλέον, η κυρία Σίμσον ξεκαθάρισε πως η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πραγματοποιηθεί και με την ανάπτυξη ΑΠΕ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καινοτόμες τεχνολογίες

Την ίδια στιγμή, η ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης ωθεί κεφάλαια και στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης. Τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, τα παραδείγματα είναι πολλά, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται. Ανάμεσα στις τεχνολογίες αιχμής, στις οποίες αναφέρθηκε και η επίτροπος Σίμσον συγκαταλέγονται και οι μονάδες Βιοαερίου ή «πράσινου αερίου» που επεξεργάζονται τα απόβλητα των αγροκτημάτων μαζί με λύματα, βιομηχανικά απόβλητα κλπ. Εν συνεχεία, χάρη στη χρήση αναερόβιων χωνευτών (αεροστεγείς δεξαμενές), τα μετατρέπουν σε βιοαέριο που τροφοδοτούν ηλεκτρογεννήτριες, παράγοντας ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.

Ειδικά σε αυτό το κομμάτι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αεριοποίηση είναι μια καινοτόμα τεχνολογία που εντάσσεται στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης και το τελευταίο διάστημα γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας. Μάλιστα, η νέα νομοθεσία που αφορά την ανακύκλωση των γεωργικών, δασικών και βιομηχανικών αποβλήτων αναμένεται να επιταχύνει εξελίξεις και επενδύσεις.

Σύμφωνα με την κυρία Ελένη Μπαϊράμη, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας ECO Hellas, η οποία αναπτύσσει έργα που σχετίζονται και με δύο παραπάνω τεχνολογίες «το βιοαέριο και η αεριοποίηση είναι δύο εξαιρετικά ‘πράσινα’ εργαλεία που το καθένα έχει πρωτεύουσα θέση στην αγροτική και βιομηχανική οικονομία. Τόσο το βιοαέριο, μια τεχνολογία δοκιμασμένη για πολλά χρόνια όσο και η αεριοποίηση βιομάζας, μπορούν να μετατρέψουν οποιαδήποτε οργανική και ανόργανη ύλη σε ενέργεια. Οι δύο τεχνολογίες αλληλοσυμπληρώνονται καθώς η μία χρησιμοποιεί απόβλητα που δε χρησιμοποιεί η άλλη. Ειδικά η αεριοποίηση προβλέπει τη μετατροπή της βιομάζας σε ένα αέριο μείγμα –το αέριο σύνθεσης ή syngas- το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια».

Έτσι, καταλήγει η κυρία Μπαϊράμη, κατά γενική ομολογία η αεριοποίηση της βιομάζας θεωρείται μία από τις πιο αποδοτικές και ταυτόχρονα φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και εξασφαλίζει στην πράξη την πράσινη μετάβαση.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Ενέργεια: Η επόμενη ημέρα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ