ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι των νέων επιδομάτων - Δείτε αναλυτικά

ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι των νέων επιδομάτων - Δείτε αναλυτικά
Δυο νέα επιδόματα καθιερώνονται από τον ΟΑΕΔ από τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου για συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων Intime

Δυο νέα επιδόματα καθιερώνονται από τον ΟΑΕΔ από τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου για συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων.

Πιο αναλυτικά, αφορά το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους οι οποίοι βρίσκουν εργασία.

Επιπλέον, θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια και είναι τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

Οι αλλαγές που αφορούν τους ανέργους έρχονται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά».

Συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα:

- Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

- Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

-Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

- Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.

- Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

- Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

- Θεσπίζονται οι συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων, με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ