ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερη από ποτέ η βενζίνη - Κιούσης στο CNN Greece: Βιώνουμε ενεργειακό πόλεμο

Ακριβότερη από ποτέ η βενζίνη -  Κιούσης στο CNN Greece: Βιώνουμε ενεργειακό πόλεμο
Τιμές «φωτιά» στα καύσιμα στα πρατήρια όλης της χώρας ΙΝΤΙΜΕ

Σε ιστορικά υψηλά κινούνται οι τιμές των καυσίμων, με τη βενζίνη να έχει «σκαρφαλώσει» ακόμη και πάνω από τα 2,2 ευρώ το λίτρο σε αρκετά πρατήρια της χώρας. «Οι τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών» σημειώνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε τα 2,168 ευρώ.

Στην Αττική, η μέση τιμή είναι στα 2,150 και στη Θεσσαλονίκη 2,138.

Τα νησιά συνεχίζουν να κρατούν τα «σκήπτρα» της ακρίβειας με τη μέση τιμή να φτάνει στις Κυκλάδες τα 2,349, στα Δωδεκάνησα τα 2,291, και στα Χανιά τα 2,216.

20% πτώση της κατανάλωσης

«Βιώνουμε έναν πόλεμο στην κυριολεξία, αλλά και κι έναν ενεργειακό πόλεμο και κατ΄ επέκταση οικονομικό» τονίζει ο κ. Κιούσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε την τέταρτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη την ίδια στιγμή που στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις, τα εισοδήματα των καταναλωτών είναι υψηλότερα».

Ήδη ο περιορισμός της κατανάλωσης αποτυπώνεται στις πωλήσεις των πρατηρίων υγρών καυσίμων με τα στοιχεία το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου να δείχνουν πτώση της τάξεως του 20%.

«Τα χρήματα που δόθηκαν μέσω του fuel pass εξανεμίστηκαν γιατί οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές. Οι οδηγοί συνεχίζουν να βάζουν 20 ευρώ βενζίνη στο πρατήριο, αγοράζουν όμως πλέον 60% λιγότερη ποσότητα σε σχέση με πριν» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Οι μετακινήσεις περιορίζονται στις πλέον απαραίτητες, με τους περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα οχήματα τους τις εργάσιμες μέρες και ώρες και να τα αφήνουν παρκαρισμένα τα Σαββατοκύριακα και τις νυχτερινές ώρες.

Ο προβληματισμός μάλιστα εντείνεται ενόψει καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν με δεδομένο ότι μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή της βενζίνης στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 10 λεπτά, όπως εξηγεί.

«Χρειάζεται πανευρωπαϊκή λύση»

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρήκε ήδη την τιμή της βενζίνης σε ιστορικά υψηλά» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ενώ αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί οι τιμές είναι δύσκολο να πέσουν λόγω των υψηλών φόρων καθώς δεν υπάρχει απόφαση για μείωση τους.

Προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση χρειάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να δοθεί με κάποιον τρόπο «λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Μέχρι τότε, ωστόσο, όπως είπε, μία λύση θα ήταν να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση κάτι αντίστοιχο με ό,τι έγινε με την μείωση στην τιμή βάσης του πετρελαίου κίνησης, για τον Απρίλιο και το Μάιο, καθώς βοήθησε συνολικά την αγορά.

«Αυτή τη στιγμή μόνο η ελπίδα μας σώζει» καταλήγει ο Μιχάλης Κιούσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ