Κροατία: Από το 2023 γίνεται το εικοστό μέλος της ευρωζώνης
Η Κροατία σκοπεύει να γίνει το 20ό μέλος της ευρωζώνης σε περίπου ενάμιση χρόνο, αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κοινού νομίσματος από την 1η Ιανουαρίου 2023, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.
Ο νόμος με τον οποίο το ευρώ θα αντικαταστήσει το κροατικό κούνα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία στο 151μελές κοινοβούλιο, με 117 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή.
Οι τροπολογίες που είχαν υποβάλει τα δεξιά κόμματα, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για την υιοθέτηση του ευρώ επειδή θα αυξήσει τη φτώχεια και τον πληθωρισμό, απορρίφθηκαν.
Με βάση τον νέο νόμο, οι τιμές θα εμφανίζονται και στα δύο νομίσματα από τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ και το κούνα θα χρησιμοποιούνται παράλληλα από τον επόμενο χρόνο.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι με την εισαγωγή του ευρώ θα μειωθούν τα επιτόκια, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις.
Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα είναι να συγκρατηθούν ο πληθωρισμός και οι δημοσιονομικές δαπάνες, ώστε να πληροί η χώρα τα μακροοικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης.
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά Ταμείο
04:00
Πότε αλλάζουν οι χρεώσεις στο ρεύμα - Τι προβλέπει η απόφαση της ΡΑΑΕΥ
03:00
Επιστροφή ενοικίου: Πότε θα γίνει η πληρωμή των τελευταίων δικαιούχων
02:00
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου
01:00