ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Η Ελλάδα αποτινάσσει κατ’ αυτό τον τρόπο τη «ρετσινιά» της χώρας που βρίσκεται υπό διαρκή δημοσιονομικό έλεγχο AP Photo / Yves Logghe

«Τέλος εποχής» για μια περίοδο που η Ελλάδα θα επιθυμούσε διακαώς να διαγράψει από τη μνήμη της φέρνει η έξοδος της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Μετά από μια υπερ-δεκαετή περίοδο μνημονίων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και τους ίδιους τους Έλληνες, η χώρα μας πήρε το «πράσινο φως» για την έξοδό της από το στάδιο της ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο είχε μπει μετά το τέλος των μνημονίων.

Πλέον, το επόμενο βήμα για την Ελλάδα είναι να μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και μια σειρά από άλλες χώρες.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα αποτινάσσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη «ρετσινιά» της χώρας που βρίσκεται υπό διαρκή δημοσιονομικό έλεγχο, δίνοντας σαφές μήνυμα στις αγορές, πως δεν πρόκειται για κάποιας μορφής «ειδική περίπτωση». Ταυτόχρονα, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία φέρνει πιο κοντά την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι και ο βασικός στόχος, καθώς το χρέος της Ελλάδας δεν θα θεωρείται πλέον «σκουπίδι».

Έτσι, στη φάση αυτή η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία έχει συμβολική σημασία, περνώντας σαφές μήνυμα στις αγορές για τη θετική πορεία που έχει καταγράψει η Ελλάδα και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το «καλώς έχειν» για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες για την οικονομία και τις αγορές.

Η επενδυτική βαθμίδα

Ο ουσιαστικός αντίκτυπος θα φανεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία είναι και το «ιερό δισκοπότηρο» για την ελληνική οικονομία, κάτι που όμως πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί εντός του τρέχοντος έτους. Κάθε θετική είδηση όμως, όπως η άρση της εποπτείας είναι ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Ενδεικτικό είναι πως ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες δήλωσε πως η ενισχυμένη εποπτεία αναμένεται να λήξει εφέτος τον Αύγουστο.

«Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος και ανέφερε πως στη συνέχεια η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ως μεγάλο εθνικό στόχο.

«Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας», ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της – παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις – κυρίως – της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης.

«Η εξέλιξη αυτή είναι καρπός και αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας όλων μας, πολιτών και πολιτείας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων» κατέληξε ο Υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ