ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» η βενζίνη: Οι τουρίστες έρχονται αλλά δεν μετακινούνται – Ανησυχία ενόψει καλοκαιριού

«Καίει» η βενζίνη: Οι τουρίστες έρχονται αλλά δεν μετακινούνται – Ανησυχία ενόψει καλοκαιριού
Περιορισμός στις μετακινήσεις των τουριστών στα μεγάλα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. (AP Photo/ Harry Nakos ) - Φωτογραφία αρχείου

Την αισιοδοξία των επαγγελματιών από τις πολύ αυξημένες αφίξεις τουριστών το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας, σκιάζει το συνεχές ράλι ανόδου της τιμής της βενζίνης. Τα πρώτα στοιχεία από τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο, δείχνουν αλλαγή στις συνήθειες των επισκεπτών, που φαίνεται να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.

Κι ενώ οι Κυκλάδες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων τιμών στα νησιά, το μεγαλύτερο «αγκάθι» ενόψει καλοκαιριού δεν εντοπίζεται εκεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση.

«Στα νησιά των Κυκλάδων οι τιμές είναι μεν περισσότερο αυξημένες ωστόσο εκεί, οι αποστάσεις είναι μικρές. Οι τουρίστες που νοίκιαζαν ένα αυτοκίνητο για λίγες μέρες συνεχίζουν να το κάνουν, παρά την αυξημένη τιμή της βενζίνης.


Εντονότερο ωστόσο είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και τα μεγάλα νησιά.


Εκτιμούμε ότι θα φανεί με τους τουρίστες που φτάνουν από γειτονικές χώρες για διακοπές, στις περιοχές της Ελλάδας από τη Λάρισα και πάνω. Όπως επίσης και στην Πελοπόννησο» σημειώνει στο CNN Greece ο κ. Κιούσης.

venzini.jpg

Μικρότερες οι εκδρομές στην Κρήτη - «Κόβουν» μετακινήσεις στη Λευκάδα

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, με τον πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη να περιγράφει στο CNN Greece, πως οι τουρίστες που έρχονταν για 10 μέρες και έκαναν τον γύρο του νησιού πλέον περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και επιλέγουν συγκεκριμένους προορισμούς για να επισκεφθούν κατά την παραμονή τους στη χώρα μας.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στα επίπεδα κατανάλωσης του 2019 αν και ο τουρισμός στο νησί είναι σε καλά επίπεδα. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να βάζουν 20 ευρώ βενζίνη και κάνουν λιγότερα χιλιόμετρα σε σχέση με το παρελθόν» προσθέτει.

Αντίστοιχη εικόνα περιγράφει και ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης, καθώς ακόμη και οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας που είχαν ως πρώτη επιλογή τη Λευκάδα -ακόμη και για το Σαββατοκύριακο- φαίνεται ότι το σκέφτονται πλέον διπλά, προτού αποφασίσουν να μετακινηθούν.

«Φάνηκε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο που ανέβηκε η θερμοκρασία ότι οι μετακινήσεις των ντόπιων σε κοντινές παραλίες ήταν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν» σημειώνει στο CNN Greece.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι σε νησιά όπως η Λευκάδα, την οποία και αρκετοί Έλληνες προτιμούσαν λόγω της μετακίνησης οδικώς, η εικόνα που παρατηρείται σήμερα θα είναι ακόμη εντονότερη.

Αγωνία και για λιανεμπόριο - εστίαση

Ο προβληματισμός που εκφράζουν στελέχη της αγοράς ενόψει καλοκαιρού είναι έντονος, καθώς όπως σημειώνουν η αναμενόμενη πολύ καλή πορεία του τουρισμού κινδυνεύει να μην αποτυπωθεί στο «ταμείο».

Εάν όπως σημειώνουν, εκατομμύρια τουρίστες έρθουν στην χώρα μας και δεν καταναλώσουν αλλά είτε παραμείνουν κλεισμένοι στα ξενοδοχεία είτε περικόψουν τις μετακινήσεις και τις δαπάνες τους, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για χιλιάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό για την τόνωση του τζίρου τους.

Άλλωστε στην καλή πορεία του τουρισμού φέτος, ποντάρουν πολλοί κλάδοι με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο και η εστίαση που την προηγούμενη διετία είχαν σημαντικές απώλειες λόγω πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ