ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος θα ανέλθει στο 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060

Χωρίς αναδιάρθρωση το χρέος θα ανέλθει στο 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060

Ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που συντάχθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup αναφέρει πως το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί ως και το 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060.

Η Wall Street Journal παρουσιάζει την εν λόγω ανάλυση η οποία εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και αξιολογεί πως θα διαμορφωθεί σε κάθε ένα από αυτό ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ως το 2060.

Με βάση την ανάλυση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να κυμανθεί από 62,6% στο πιο ευνοϊκό σενάριο ως το 258,3% του ΑΕΠ στο χειρότερο. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.

Η μεγάλη απόκλιση στις εν λόγω προβλέψεις οφείλεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το έγγραφο εξετάζει επίσης πως διαμορφώνονται κατά την ίδια περίοδο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ήτοι η ποσότητα των χρημάτων που πρέπει να αντλήσει μια χώρα για να καλύψει το έλλειμμα της, τις πληρωμές τόκων και τις ωριμάνσεις κρατικού χρέους.

«Ο υψηλός λόγος του χρέους προς του ΑΕΠ και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ΑΕΠ που προκύπτει από την ανάλυση αυτή καταδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα» σημειώνεται στο έγγραφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ