ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kορκίδης για θερινές εκπτώσεις: Ο διπλός στόχος του λιανικού εμπορίου

Kορκίδης για θερινές εκπτώσεις: Ο διπλός στόχος του λιανικού εμπορίου
Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Αυγούστου. ΙΝΤΙΜΕ

«Οι φετινές θερινές εκπτώσεις έρχονται σε μία περίοδο που, λόγω ακραίας ακρίβειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ για να ξεπεράσουν το “πληθωριστικό σοκ”» τονίζει ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π και  Π.Ε.Σ Αττικής, Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τις εκπτώσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Αυγούστου. 

 

Όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης:

«Η διατήρηση των τιμών ρεύματος, τροφίμων και καυσίμων σε υψηλά επίπεδα έχουν αναγκάσει τη μέση ελληνική οικογένεια να περιορίσει τις αγορές της και να αλλάξει δραστικά καταναλωτικές συνήθειες. Ευελπιστούμε, λοιπόν, οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδημάτων και τζίρου».

Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ

«Ο διπλός στόχος του λιανικού εμπορίου για το φετινό καλοκαίρι θα επιτευχθεί, αφενός, εάν ο τζίρος του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου κινηθεί πάνω από τον πήχη των 6 δισ. ευρώ και, αφετέρου, εάν η περίοδος των εκπτώσεων καταφέρει να περιορίσει τον “εθνικό πληθωρισμό” τουλάχιστον κατά 1%» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «βρισκόμαστε σε μια ιδιάζουσα περίοδο, που ο πανευρωπαϊκός πληθωρισμός στο 8,6% συνεχίζει να ενισχύεται, απομυζώντας την ικμάδα των επιχειρήσεων, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ωστόσο, σε μία κατάσταση που, σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφεται τον Ιούνιο στην Ελλάδα στο 12%, οι εκπτώσεις παρουσιάζονται ως ευκαιρία για φθηνότερες αγορές. Έτσι λοιπόν από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ξεκινά ένα μεγάλο διάστημα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια και υπέρ των βεβαρημένων οικογενειακών προϋπολογισμών, που θα διαρκέσει 50 ημέρες, έως τις 31 Αυγούστου και ενδείκνυται για “έξυπνες” αγορές».

Ελπίδες από την αύξηση του τουρισμού

Ο Κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της Αττικής «αναμένεται να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών σε χαμηλές τιμές και, όπως πάντα, με την καλύτερη εξυπηρέτηση και σεβασμό στους πελάτες τους».

Από την πλευρά του, ο εμπορικός κόσμος της Αττικής διατηρεί την αισιοδοξία του και «έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μεγαλύτερη κατανάλωση από πέρυσι στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι τουρίστες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την “εισαγόμενη κατανάλωση”».

«Το επιθυμητό είναι όλοι οι καταναλωτές να “εκμεταλλευτούν” τις συμφέρουσες τιμές για τις αγορές τους και οι επιχειρήσεις λιανικής να ρευστοποιήσουν το εποχικό εμπόρευμά τους. Πιστεύω πως οι φετινές εκπτώσεις θα λειτουργήσουν ως “κυματοθραύστης” στα κύματα ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές και στέγαση, που απειλούν να “πνίξουν” τους καταναλωτές.

Μακάρι, στη διαχείριση της ακρίβειας, οι εκπτώσεις να είναι το αντίδοτο στην έξαρση του πληθωρισμού και, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, να δούμε ένα θερμό εμπορικό καλοκαίρι στην αγορά, με καλές πωλήσεις και καλές αγορές» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Ήδη πάντως από την περασμένη εβδομάδα αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν μπει στη «μάχη» των προσφορών ενώ από χθες Δευτέρα και πολλά φυσικά καταστήματα σταδιακά ξεκινούν να προσφέρουν σε χαμηλότερες τιμές προϊόντα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ