ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποια νησιά έρχονται αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ από το πακέτο έμμεσων φόρων

Σε ποια νησιά έρχονται αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ από το πακέτο έμμεσων φόρων
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Με το νέο νομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται το πακέτο των έμμεσων φόρων και το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την Κυριακή, έρχονται και οι αυξήσεις ΦΠΑ στα πρώτα νησιά.

Ως εκ τούτου, "φωτιά" έχουν πάρει τα λογιστήρια καθώς λογιστές, εταιρίες αλλά και εργαζόμενοι σπεύδουν να "κόψουν" απόδειξη νωρίτερα προκειμένου να γλυτώσουν την αύξηση, τουλάχιστον για ένα μήνα

Τα νησιά που χάνουν τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2016 είναι η Σύρος, η Τήνος, η Ανδρός, η Σίφνος, η Μήλος, η Θάσος, η Κάρπαθος, η Σκύρος και η Αλόννησος. Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει σειρά ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στο 24 % από την 1η Ιουνίου του 2016.

Το νομοσχέδιο με το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή και να ψηφισθεί την Κυριακή, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Οι επιβαρύνσεις που προβλέπονται στο πακέτο των έμμεσων φόρων έχουν ως εξής:

Από την 1η Ιουνίου 2016 θα αλλάξουν τα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Ειδικά δε για τα ακριβότερα μοντέλα με αυξημένους ρύπους θα επέλθουν επιβαρύνσεις, όπως άλλωστε συνολικά και για όλα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.

Ακριβότερη θα γίνει η μπίρα από την 1η Ιουνίου, όπως και τα οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται στα Δωδεκάνησα.

Στα μέσα Ιουνίου θα επέλθει νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Οι επιβαρύνσεις ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου θα φτάνουν έως τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ στο υγραέριο η επιβάρυνση τα αγγίζει τα 25 λεπτά.

Από το επόμενο έτος και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα έρθουν δύο νέα τέλη. Το πρώτο σε σταθερή τηλεφωνία, η οποία θα επιβαρυνθεί με ένα νέο τέλος 5% επί του λογαριασμού προ ΦΠΑ και το δεύτερο στη συνδρομητική τηλεόραση η οποία θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% επί του λογαριασμού.

Από το νέο έτος θα αυξηθεί και η λιανική τιμή στα τσιγάρα, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίζει από τα 0,50 ευρώ ανά πακέτο, ενώ θα επιβληθεί Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 νέος φόρος 2 έως και 4 ευρώ θα επιβληθεί και στις εισαγωγές καφέ με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να αυξηθούν έως και 20%.

Τέλος, το τσουνάμι φόρων θα ολοκληρωθεί με την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την Πρωτοχρονιά του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ