ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP

Έργο μεγάλης ενεργειακής αλλά και γεωπολιτικής σημασίας είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) η κατασκευή του οποίου εγκαινιάστηκε σήμερα.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη.

- θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δισ.

- διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Φιέρ στην περιοχή της νότιας Απουλίας.

agogos2

Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος.
Η επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.

Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού τοποθετείται στο 2019-2020 οπότε και η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

agogos3

Μιλώντας στα εγκαίνια του έργου στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στα έργα που θα συμπληρώνουν τον ΤΑP όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο σχεδιαζόμενος Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, και η αναβάθμιση του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας.

Η σύνδεση μάλιστα του TAP με την ελληνοβουλγαρική κάθετη σύνδεση θα μπορεί να προωθήσει αζέρικο αέριο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κάτι που αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση αυτών των χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ