ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Una faccia, una razza» τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα

«Una faccia, una razza» τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα
Σε  απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων AP Photo/Andres Kudacki

Σε  απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων με τους επενδυτές να ρευστοποιούν το τελευταίο διάστημα μαζικά τα χρεόγραφα των δύο χωρών.

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,8%, ενώ το ιταλικό είναι στο 3,6%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο είναι στο 3% και το ιταλικό στο 2,6%.

Τα ομόλογα της Ιταλίας βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών που τα «σορτάρουν» επιθετικά, δηλαδή ποντάρουν στην πτώση της αξίας των ιταλικών τίτλων.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων στα οποία οι επενδυτές έχουν λάβει αρνητικές θέσεις υπερέβη μέσα στον Αύγουστο τα 39 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Η επιθετική στάση των επενδυτών κατά της Ιταλίας αντανακλά την αρνητική πολιτική συγκυρία στην οποία βρίσκει τη γειτονική χώρα η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής αερίου από τη Ρωσία αλλά και η ανησυχία για την οικονομία της Ευρωζώνης και τη διαφαινόμενη διολίσθησή της σε ύφεση.

Σημειωτέον ότι και στο πρόσφατο παρελθόν το σορτάρισμα των ιταλικών ομολόγων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προσοδοφόρο για τα hedge funds, καθώς η χώρα γνωρίζει παρατεταμένες πολιτικές κρίσεις, ενώ επικρατεί ανησυχία για το δημόσιο χρέος της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν, πάντως, υπερβολικά τα στοιχήματα κατά του ιταλικού χρέους δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα επιστρατεύσει μεταβατικό εργαλείο για τον έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ