ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: ΕΕ και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Ντομπρόβσκις: ΕΕ και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα

«Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ώστε να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε εκδήλωση του ιστότοπου Politico.

Ο Ντομπρόβσκις σημείωσε πως το Ταμείο έχει διαφορική ανάλυση από την Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα ώστε να πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για το ΔΝΤ, εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε πως το ΔΝΤ θα είναι μέσα», είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά στις δυνατότητες ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως μία επιλογή για τους Ευρωπαίους θα ήταν να εξαγοράσουν δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και να τα αντικαταστήσουν με ευρωπαϊκά δάνεια, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και καλύτερους όρους.

Ερωτηθείς για το πόσα μέλη θα έχει η ευρωζώνη μέσα στα επόμενα χρόνια απάντησε ότι μιλά μόνο για διεύρυνση της νομισματικής ένωσης και όχι για περιορισμό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ