ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τάσος Τζήκας στο CNN Greece: «Η ΔΕΘ επέστρεψε»

Τάσος Τζήκας στο CNN Greece: «Η ΔΕΘ επέστρεψε»
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας - ΙΝΤΙΜΕ

«Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί την επανεκκίνηση» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας μιλώντας στο CNN Greece ενόψει της 86ης ΔΕΘ που επιστρέφει έπειτα από μία διετία σε κανονικές συνθήκες, κάνοντας λόγο για «το στοίχημα της επιστροφής της κανονικότητας».

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να επιστρέψει ο κόσμος στη ΔΕΘ, να ξανανιώσει τη χαρά της γιορτής που τη συνοδεύει και παράλληλα να αποτελέσει η διοργάνωση μια ευκαιρία και ένα εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις, που δοκιμάστηκαν αυτά τα δυόμισι χρόνια, ώστε να διερευνήσουν πεδία συνεργασιών» υπογραμμίζει ο κ. Τζήκας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO αναφέρεται και στην εντυπωσιακή παρουσία που αναμένεται να έχει η φετινή τιμώμενη χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία που παρουσιάζουν για την Ελλάδα, τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο επενδυτικό πεδίο: «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να δώσουμε στις αραβικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διερευνήσουν την ελληνική αγορά και τις προοπτικές της, βοηθώντας παράλληλα τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν όχι μόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και γενικότερα στην αραβική χερσόνησο» τονίζει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσου Τζήκα στο CNN Greece:

Τι αναμένετε από τη φετινή 86η ΔΕΘ που επανέρχεται σε συνθήκες «κανονικότητας» έπειτα από δύο χρόνια;

Αρχικά θέλουμε να διοργανώσουμε την 86η ΔΕΘ σε ένα ασφαλές περιβάλλον, παρουσιάζοντας την αναπτυξιακή προοπτική της επόμενης ημέρας και προσελκύοντας ξανά τον κόσμο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η προηγούμενη διετία ήταν πραγματικά δύσκολη, καθώς η εκθεσιακή δραστηριότητα δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Πέρυσι η 85η ΔΕΘ έκανε τα πρώτα βήματα επιστροφής στο πλαίσιο όμως περιορισμών και μέτρων, οπότε η φετινή διοργάνωση είναι ουσιαστικά αυτή που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση. Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζωντανεύει. Πάνω από 1.400 εκθέτες, συμμετοχές από 19 χώρες, Τιμώμενη Χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρουσία 46 Επιμελητηρίων υπό την ομπρέλα της ΚΕΕΕ με 320 επιχειρήσεις, εννέα θεματικά αφιερώματα, καθημερινές συναυλίες με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες, ένα εντυπωσιακό επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και πολλές ακόμα εκπλήξεις συνθέτουν την 86η ΔΕΘ.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τη φετινή διοργάνωση;

Οι βασικοί μας στόχοι για τη φετινή διοργάνωση είναι να επιστρέψει ο κόσμος στη ΔΕΘ, να ξανανιώσει τη χαρά της γιορτής που τη συνοδεύει και παράλληλα να αποτελέσει η διοργάνωση μια ευκαιρία και ένα εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις, που δοκιμάστηκαν αυτά τα δυόμισι χρόνια, ώστε να διερευνήσουν πεδία συνεργασιών. Είναι το στοίχημα της επιστροφής της κανονικότητας. Η ΔΕΘ επέστρεψε, ο εκθεσιακός φορέας επέστρεψε και ο σχεδιασμός μας μπροστά είναι φιλόδοξος.

Τιμώμενη χώρα φέτος, για πρώτη φορά μία αραβική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τι αναμένεται να παρουσιάσουν στη φετινή ΔΕΘ;

Η παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα είναι εντυπωσιακή: από την εκθεσιακή κατασκευή του περιπτέρου τους μέχρι το βεληνεκές των επιχειρήσεων που απαρτίζουν την αντιπροσωπεία η οποία θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή αποτελείται από 65 επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με αιχμή σημαντικούς οικονομικούς τομείς, από τη διαχείριση επενδύσεων και τις αερομεταφορές μέχρι τη βιομηχανία, τον τουρισμό και το real estate. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdulla bin Touq Al Mari, ενώ κυβερνητική εκπροσώπηση θα υπάρξει και από τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας.

Η εκθεσιακή κάλυψη της Τιμώμενης Χώρας είναι περίπου 4.500 τμ εντός και εκτός χώρου του περιπτέρου 13. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κι ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραστάσεις παραδοσιακών χορών, εμιρατιανής γαστρονομίας και φιλοξενίας, παρουσίαση ιερακοθηρίας, Έκθεση λαϊκής τέχνης και καλλιτεχνικών έργων ζωγραφικής κα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις με τα ΗΑΕ και την ενδυνάμωσή τους στο επιχειρηματικό κομμάτι και τις επενδύσεις στη χώρα μας; Πώς καταγράφεται το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και φορέων;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν στρατηγική σημασία για τη χώρα μας τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο επενδυτικό πεδίο. Μάλιστα, δεν υπάρχουν αρκετές επιχειρηματικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, οπότε υπάρχει μεγάλο περιθώριο δράσης και σημαντικές προοπτικές. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία η παρουσία τους στην 86 ΔΕΘ ως Τιμώμενης Χώρας, ώστε να δώσουμε στις αραβικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διερευνήσουν την ελληνική αγορά και τις προοπτικές της, βοηθώντας παράλληλα τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν όχι μόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και γενικότερα στην αραβική χερσόνησο. Αν κρίνω από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες για επιχειρηματικά ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές στο πλαίσιο της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 86η ΔΕΘ, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκατέρωθεν. Η αραβική πλευρά έχει αντιληφθεί μάλιστα πως η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο μια «γέφυρα» με την Ελλάδα, αλλά και με τη βαλκανική χερσόνησο και την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γι΄ αυτό και εκτιμώ πως επέλεξε να δώσει το «παρών» στην 86η ΔΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, πώς προχωρά και ποια βήματα έχουν γίνει;

Το σχέδιο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου εξελίσσεται κανονικά. Είμαστε μάλιστα εντός χρονοδιαγραμμάτων σε ένα πολύ σύνθετο έργο. Σε αυτή τη φάση έχουμε παραλάβει την αρχιτεκτονική προμελέτη, όπου επιλύονται βασικά ζητήματα και βρισκόμαστε στη φάση προετοιμασίας του φακέλου που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να λάβουμε την απαραίτητη έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου. Στόχος μας είναι μέχρι το 2024 να έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των μελετών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, που θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, ώστε να μην χαθεί ούτε μια εκθεσιακή μέρα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, που παρόμοιό του δεν έχει δει η Θεσσαλονίκη από τη μεταπολίτευση, το οποίο θα ανεβάσει τον εκθεσιακό πήχη, θα δώσει άλλη δυναμική στον εκθεσιακό φορέα, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στην 86η ΔΕΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ