ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Στην κυβέρνηση ο λόγος για τις αποκρατικοποιήσεις

ΥΠΟΙΚ: Στην κυβέρνηση ο λόγος για τις αποκρατικοποιήσεις

Διευκρινίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το νέο υπερ –ταμείο αποκρατικοποιήσεων παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο αποσαφήνισε πως τα 99 έτη που είναι ο ορίζοντας λειτουργίας της εταιρείας συμμετοχών είναι συνήθης πρακτική για μεγάλους Οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους.

«Ο λόγος για τον οποίο η διάρκεια της εταιρείας είναι μεγαλύτερος από τη διάρκεια του δανείου είναι γιατί ο στόχος της είναι ευρύτερος από τις κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος της εταιρείας είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στα πλαίσια ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη», αναφέρει η ενημέρωση του Ταμείου.

Κατά το υπουργείο όσο πιο σύντομη είναι η διάρκεια ζωής της εταιρείας, και άρα όσο πιο σύντομα είναι αναγκασμένη να αποδώσει μέρος των εσόδων της για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση για επιδίωξη βραχυπρόθεσμων εσόδων (ιδιωτικοποιήσεις για άμεσες αποπληρωμές). Το δε σκέλος των εσόδων της Εταιρείας που πηγαίνει στην απομείωση του χρέους αφορά μόνο στις υποχρεώσεις του ν. 4336/2015 (τρίτη δανειακή σύμβαση). Μετά την κάλυψή τους, και συνεπώς για το υπόλοιπο της ζωής της Εταιρείας, η λειτουργία του θα αφορά καθαρά αναπτυξιακούς στόχους

Ακόμη, αποσαφηνίζεται πως οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας θα πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό αφορά, και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ).

«Στην Εταιρεία δεν περνάει όλη η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά ένα μέρος της, ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών για τα οποία, πλέον, η ΕΤΑΔ θα έχει την αρμοδιότητα να κάνει διοικητικές αποβολές», σημειώνει το υπουργείο.

Στην ίδια βάση διευκρινίσθηκε πως το Στρατηγικό Σχέδιο της Εταιρείας εγκρίνεται από τον μοναδικό μέτοχο, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, και περιλαμβάνει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που παρέχονται από τον υπουργό Οικονομικών.

Για την πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας διευκρινίσθηκε πως αυτή ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

«Ο επικεφαλής (Πρόεδρος) του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της Εταιρείας. Και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο», αναφέρεται σχετικά.

Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως το Εποπτικό Συμβούλιο θα εποπτεύει τη λειτουργία της Εταιρείας και δεν θα ασκεί την διοίκησή της, την οποία ασκεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την Εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα ορίζεται από την Κομισιόν, καθώς η Εταιρεία είναι ελληνική, η διοίκησή της είναι ελληνική, εδρεύει στην Ελλάδα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Για το εάν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Εταιρεία το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως ούτε απολύσεις, ούτε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Εταιρεία θα συμβεί.

Καταλήγοντας το υπουργείο αναφέρει πως οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας είναι μόνο η μία πλευρά των παρεχόμενων δυνατοτήτων. Η άλλη σημαντική πλευρά είναι οι επενδύσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αφορούν σημαντικούς τομείς από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι εγκρίνονται από τον μοναδικό μέτοχο. Αλλά και οι επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας αποσκοπούν στην αύξηση της αξίας τους, όχι μόνο για να πουληθούν, αλλά και για την αύξηση των εσόδων από τη διαχείρισή τους και γενικότερα κάθε είδους αξιοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ